Friday, December 7, 2012

Kenapa Solat Menghadap Kaabah?

Bismillahirahmanirrahim..

Tertarik dengan soalan di atas. Soalan ini ditanyakan oleh seorang watak di dalam cerita Dari Sujud Ke Sujud kepada Oki Setiana Dewi. Beliau bertanya kenapa umat Islam solat menghadap Kaabah seperti menyembah Kaabah itu sendiri. Sudah nampak seperti sama sahaja menyembah berhala.

So penjelasan yang diberikan oleh Oki sangat memuaskan. Begini, Islam hadir untuk menghapuskan amalan menyembah berhala. Islam menyuruh kita menyembah Allah, Tuhan yang Satu, pemilik Kaabah itu sendiri. Kita disuruh berkiblatkan Kaabah itu kerana untuk penyatuan umat Islam dan mengelakkan sebarang kekacauan. Cuba kita bayangkan if kita tiada satu kiblat yang khusus, mungkin kita akan bertelagah untuk menentukan kiblat pabila hendak solat. Imam solat arah sini, makmum solat arah sana.
Sebab itulah Allah menyuruh kita menghadap ke Kaabah apabila kita solat.. Kaabah itu telah menjadi kiblat umat Islam seluruh zaman dari seluruh pelusuk dunia.

Subhanallah sungguh setiap yang ditetapkan oleh Allah ada hikmahnya. Lepas ini jika ada yang bertanya, bolehlah kita menjawab sebegitu rupa :)

Saturday, November 10, 2012

Lessons from Hurricane Sandy


Alhamdulillah, the power is back!! Thanks to those who worked so far to get the power back.
This Hurricane Sandy gave me lots of new things to learn from. Even though itself was not a very bad disaster to us in Hoboken, however the effects from it affect us a lot. I never thought it would take the whole weeks to recover Sandy. But things happened with reasons.
Here are some of the lessons I get from this incident.
First, prepare yourselves in terms of food, clothes, candles, flashlights and battery phone. At least keep supplies for 5 days, so that if anything happen, you can survive.

Second, when you faced power outage, be calm & patient. I know we will feel depress and stress especially when we couldn’t able to do many works and contact anyone else, but try to manage things in rational ways. Explain things well.

Third, when this kind of this incident happen, try to be apart of the communities. I am a little bit regret when I was not volunteered myself to help other people. I really like to see those people of Hoboken community. Those who have electricity, they will provide extension to let other people use it. Those who have food, they provide free food & drinks for those in need. Those who wants to help would help the rest to cleaning up the streets and parks. They are so nice

Forth, inform people who you know you Don’t make them worried about you. Keep updating what was happening. They all love you, so they really care about you. They want to know how are you doing. So let them know especially parents.

Lastly, think positive and pray. We must know that things happen with reasons. This might be a sign that He sent to us to reflect back ourselves. Have we thank Him on what He had gave to us? Have we become a good person that follows His orders?

Source : http://itsallaboutlifes.wordpress.com/

Wednesday, October 24, 2012

penguat diriku


Jazakillah khayr wahai akhwati fillah..

Tuesday, October 16, 2012

Semua orang kita kena buat baik~


Assalamualaikum wbt.

Just nak share this simple ayat.
Allah kate, buatlah baik pada parents, relatives, anak yatim, orang yang diperlukan, jiran tetangga jauh atau dekat, sahabat, musafir dan etc.
Kalau tengok description Allah ni, boleh kate semua orang kite kena buat baikkan :) Allah tak kate buat baik kat orang Muslim sahaja tapi general. So semua oranglah kita bertanggungjawab untuk buat baik.

Time buat volunteer haritu, seronok melihat mereka yang bersemangat untuk mencantikkan Public School 41 di Staten Island. Mereka2 ni adalah contoh orang yang rajin menolong orang lain :) Kita perlu contohi mereka ni...

Dalam usrah haritu pulak , kakakku ade tekankan, bahawa orang2 kita perlu buat baik inilah yang perlu kita reach out. Buat baiklah dengan mereka serta ajaklah mereka untuk mendekatkan diri pada Allah. Amar makruf nahi munkar.

insyaAllah kebaikan yang kita buat dengan mengajak mereka mendekatkan diri kita sama dengan Allah ini, akan menjadi saham pahala kita di akhirat sana. insyaAllah.Takut2 kalau kita tidak buat baik pada mereka, nanti kita akan dipersoalkan di sana nanti.
Jom buat baik jom! :)

Monday, October 8, 2012

Celikkan Mata Hatimu..


Alhamdulillah, telah berakhir ISK pada Sabtu lepas.
ISK yang lepas mengimbau kembali kenangan ISK bersama akhwat2 lain di Malaysia 2 tahun lepas.
Ini Sejarah Kita bukan sahaja telah membuka mataku untuk menaikkan Islam tetapi untuk membaiki diri menjadi lebih baik dari semasa ke semasa.

Islam pernah berada di atas dahulu kala. Islam berjaya menjadi WORLD ORDER. Dan tidak mustahil untuk Islam akan naik lagi masa akan datang.

Adakah kita ingin mencipta sejarah atau menjadi sejarah?



Saturday, September 15, 2012

Iqra'

Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan. (Al-'Alaq : 1)


Banyaknya buku kat atas meja nih. Semua sekerat-sekerat jalan je baru baca. Kena habiskan nih!!

Orang kate lagi banyak kita membaca, lagi luas pengetahuan kita. Dapat tambah vocab2 baru, dapat tahu tentang sesuatu yang kita x tahu, dapat membuatkan kita berfikir. :)

Buku2 yang perlu dibaca sebelum beli buku2 baru :

  1. Bagaimana Menyentuh Hati oleh Abbas As-Siisi
  2. The Freedom Writers Diary
  3. Women Around the Messenger oleh Muhammad 'Ali Qutb

By the end of this year kena habiskan buku2 ini, insyaAllah. 

Friday, August 31, 2012

Senior Year

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.
Time flies too fast.
I remembered the first day I was in Stevens. The feeling of being away from my families & friends. But now, everything change. I used to be away from them. But it doesn't mean I am not homesick. I am sometimes.

In these past 2 years, I have met lots of people and learnt lots of things. If I could list them down, probably it would take more than a page. Alhamdulillah, I've become more matured, rational, approachable and independent now.

Less than a year to go. Not much time left. InsyaAllah this coming year, I'll try to use my time wisely.  Do more voluntary work, read books & articles, improve my study, communicate more with the Americans or non-Malaysian, etc. Not to forget, improve my relationship with my Only God, and His creations, insyaAllah.

Hopefully, by the end of my senior year, I will not regret with the things that I have done in the past. Hopefully, when I come back to Malaysia, I will be a good example for my brother and sisters. InsyaAllah.

Monday, August 20, 2012

Salam Aidilfitri 1433



Alhamdulillah, syukur sangat2 kerana diberi peluang untuk berjumpa dengan Syawal pada tahun ini. Kali ini, Syawal ini mungkin akan menjadi Syawal yang terakhir buat ku di perantauan ini.

Kelainan bagi tahun ini, ku dapat solat hari raya di New York. Alhamdulillah. Seronok mendengar khutbah pada pagi semalam. One of the point yang menarik adalah, jadikan sambutan aidilfitri ini sebagai ibadah dengan tidak membazir. Lagi satu, teruskanlah kita beristiqamah dalam melakukan ibadah2 yang biasa kita buat dalam bulan Ramadhan itu. Jangan kita stop takat bulan Ramadhan sahaja. Sangat terkesan sekali point dari khutbah tu. 

Alhamdulillah, selepas solat, kami semua pun dijamu dengan makanan2 Malaysia seperti rendang, lemang, nasi kuning, kuih-kuih raya dan lain-lain lagi. Walaupun berada jauh di perantauan, kehadiran kawan-kawan serta aunty2 yang dikenali mengubat rindu ku pada famili ku :) 

Di kesempatan ini, ku ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semua yang mengenali daku. Ku ingin memohon maaf atas kesalahan daku sepanjang perkenalan kita semua. Ku berdoa agar Syawal ini menjadi titik tolak kita untuk menjadi hamba Allah yang sentiasa mendekatkan diri padaNya, insyaAllah. 

Terima kasih ibu di atas kad yang sungguh menyentuh perasaan anakmu ini. 
Terima kasih adikku naqeeb di atas kesudian naqeeb membawa baju raya kaklong. 
Terima kasih saudara-mara di Malaysia yang berkongsi gambar2 raya dari Malaysia. 


Wednesday, August 15, 2012

Impianku menjadi tetamu-Mu

Melihat gambar-gambar kenalan yang telah mendapat jemputanNya ke rumahNya, 
agak iri hati pada mereka. 
Inginku jejaki rumahMu, ya Allah. 
Ingin ku merasai dekatnya diriku dengan Rasulullah saw serta sahabat2nya. 
Ingin ku rasai sebagai tetamuMu. 

Ya Allah, tunaikanlah impianku ini suatu hari nanti. 
Bukakanlah rezekiku untuk ke rumahMu, Baitullah. 
Sebelum nafas terakhirku, benarkanlah ku menjadi tetamu-Mu di Masjidilharam. 
Amin,

Saturday, August 11, 2012

Last Sprint





Assalamualaikum wbt

Ramadhan has almost come to the end.
But I wondering who have I done for this Ramadhan?
How is my deeds?
Have I fully used my time for Him?

Here, we are in the final week of Ramadhan.
The final lap of our race.
And He gives us bonus in this final lap.
Reward that is equivalent to 1000 months.
MashaAllah, Subhanallah. Alhamdulillah.

So,
Sisters and brothers,
Don't waste our night.
Lets seek for this blessing night, Laylatul Qadr
Wake up! Pray, zikr, recite Al-Quran, du'a
InsyaAllah, Allah will reward us.

Narrated by Abu Huraira: Allah Apostle's said, "Whoever establishes the prayers on the night of Qadr out of sincere faith and hoping to attain Allah's rewards (not to show off) then all his past sins will be forgiven." Shahih Bukhari

May Allah give us the chance to get the reward of Laylatul Qadr.


Thursday, August 2, 2012

Lessons 4 Today


  • Kena study from the beginning
  • Focus
  • Buat banyak2 latihan
  • Kalau tidak perlu guna laptop, jauhkan diri daripada laptop
  • Prioritize benda yang sepatutnya dahulu
  • Refresh niat kerana Allah sentiasa
  • Yang paling penting, "JAGA HUBUNGAN DENGAN ALLAH"


Wednesday, July 25, 2012

Sedekah itu Mudah :)

Dari Abu Hurairah ra., beliau berkata, Rasulullah saw bersabda,
"Setiap anggota badan manusia diwajibkan mengeluarkan sedekah setiap hari di mana matahari terbit." Para sahabat bertanya, "Wahai Rasulullah, bagaimana kita dapat bersedekah?" Rasulullah menjawab, "Sesungguhnya pintu untuk berbuat baik itu sangat banyak. Bertasbih, bertakbir, dan bertahlil adalah sedekah; membuangkan duri dari jalan adalah sedekah; menolong orang yang tuli atau buta adalah sedekah; dan menunjukkan orang yang kebingungan, menolong dengan segera orang yang sangat memerlukan adalah sedekahmu terhadap dirimu."

(sumber : Bagaimana Menyentuh Hati oleh Syaikh Abbas Hasan As-Siisi)

Senangkan nak bersedekah.
Tanpa keluarkan sesen pun, kita boleh dapat pahala sedekah.
Jom bersedekah!
 especially dalam bulan yang setiap good deeds kita digandakan..

Monday, July 23, 2012

Perginya Kekasih Allah, Rasulullah saw

Abu Bakar dan Umar keluar menemui orang ramai, di mana Abu berkata : "Wahai Umar sila duduk." Namun Umar enggan untuk duduk. Orang ramai pun melingkungi Abu Bakr dan membiarkan Umar di situ. Abu Bakr berucap kepada sidang hadirin dengan katanya :

"Adapun selepas tahmid dan syukur maka ingin ku menyebut di sini, sesiapa di antara kamu yang menyembah Muhammad sesungguhnya Muhammad telah mati dan sesiapa yang menyembah Allah maka sesungguhnya Allah itu hidup dan tidak akan mati."

Kemudian beliau membaca ayat Allah :
"Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang Rasul, sesungguhnya telah berlalu sebelumnya beberapa orang Rasul. Apakah jika dia wafat atau dibunuh kamu berbalik ke belakang (yakni murtad). Maka sesiapa yan berbalik ke belakang, maka ia tidak dapat mendatangkan mudarat kepada Allah sedikit pun, dan Allah akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur." (Ali-Imran : 144)

Kata Ibn al-Musaiyab: Umar telah menyebut: "Demi Allah, sebaik sahaja aku terdengar apa yang diunggapkan oleh Abu Bakr itu aku terasa kakiku sudah tidak terdaya lagi untuk berdiri, memanglah aku terus terhumban ke tanah sebaik sahaja mendengar apa yang dibaca oleh Abu Bakr itu, kerana aku sudah dipastikan dengan kewafatan Rasulullah."

(Ar-Raheeq Maktum)

Sungguh tatkala membaca bab-bab terakhir dalam Ar-Raheeq Maktum ini, terasa sangat-sangat sayup. Walaupun tidak berada di zaman tersebut, tetapi daripada apa yang digambarkan dalam buku ini, banyak sungguh yang boleh diambil pengajaran daripada kisah Rasulullah saw ini. 

Sedikit sebanyak pengajaran yang dapat dipelajari : 
  1. Rasulullah saw mementingkan solat jemaah. Walaupun di saat baginda sakit, baginda masih menunaikan solat secara berjemaah. 
  2. Betapa sweetnya Rasulullah saw. Baginda meninggal di atas pangkuan Aisyah ra, di antara dada dan leher beliau. 
  3. Baginda sangat mementingkan umatnya. Baginda memberi ucapan berbentuk pesanan kepada orang ramai di hari-hari terakhir Baginda.
Selebihnya bolehlah baca buku ini sendiri. InsyaAllah setiap orang akan dapat pengajaran-pengajaran yang berbeza-beza daripada buku ini. Saya sarankan 100% untuk kalian membaca buku ini. Sebagai seorang bapa, pemimpin, sahabat, suami dll, Rasulullah saw adalah contoh terbaik sekali untuk kita ikuti. 


Dapatkan Ar-raheeq Maktum di sini : http://www.4shared.com/office/BXSqEhQF/Ar-Raheeq_Al-Makhtum.html?

Selamat membaca :)

Wednesday, July 18, 2012

Ramadhan kembali lagi

Assalamualaikum wbt.

Ya Allah, tidak ku sangkakan RamadhanMu kian tiba. Tak sabar rasanya ingin berpuasa di negeri orang. Aku sedar tahun ini, Ramadhan aku pasti akan lebih mencabar. Dengan cuaca yang begitu panas sekali, dengan kelas di tengah hari. Tetapi itu semua sudah ditetapkan oleh Allah. Yang penting sekali, bagaimana ku menghadapi Ramadhan ini.

Aku berfikir-fikir adakah aku larat untuk mengharungi Ramadhan ini dengan cuaca begini? Tapi bila fikir lagi, bukankah Rasulullah saw dan para sahabat pergi berperang dalam bulan Ramadhan? Boleh je mereka survive. Apatah lagi aku ini. Mungkin ada di lubuk hati ini menyatakan "mereka lain, aku lain". Tapi bukankah mereka manusia juga? seperti aku. Bukankah Allah telah nyatakan dalam Al-Quran, Dia tidak akan membebani kita lebih daripada kemampuan kita ( 2: 286)? Sudah pasti aku mampu melakukannya, insyaAllah :)

Aku berharap Ramadhan ini menjadi kem mentarbiyyah diri. Dalam bulan inilah, aku ingin mengajak kalian untuk menggunakan masa kita semua sepenuhnya. Tambahkan amal-amal kita dan kurangkan perkara-perkara yang kurang manfaat. Jom kita setkan target amalan kita untuk bulan yang penuh berkat ini. Buat checklist! Agar di akhir Ramadhan nanti, kita dapat mencapainya dengan jayanya, insyaAllah. :)

Aku pasti ramai dalam kalangan kita-kita ini, ada yang pasang niat untuk berubah menjadi seorang yang lebih baik dalam semua aspek kehidupan. Aku pun begitu. Nak lebih baik dalam pelajaran, perwatakan diri dan juga HUBUNGAN dengan Allah. Dan aku pasti Ramadhan inilah masanya yang sesuai untuk kita mengorak langkah membuat perubahan itu. Every big step starts with a small step. Dan sentiasa betulkan niat dan berdoa kepadaNya agar memberikan yang terbaik untuk diri kita.

Akhir sekali, selamat menyambut Ramadhan Al-Kareem. 

Wallahu'alam.

Friday, July 13, 2012

Summer Training Camp 2012

Alhamdulillah, syukur sangat2 kerana diberi peluang untuk ke STC kali ini.
Lepas baca blog kawan tentang STC, ingat nak share gak la apa yang kita dapat kat STC. Kot-kot dengan sharing kita ni, ada yang berkeinginan nak pergi pula tahu depan ke, who knows? :)

Walaupun perjalanan kami mengambil masa lebih banyak berbanding masa yang berada di STC tu, tapi ibrahnya/ pengajarannya jauh lebih banyak. Alhamdulillah.

Kat STC, kami main banyak games/ outdoor activities seperti hiking, war game, dan juga galah panjang. Since kami balik awal, kami tidak berkesempatan untuk pergi paddling dll. Selain outdoor activities, kami ada juga dengar perkongsian daripada Akh Rasydan tentang Jejak Andalusia dan Constantinople. Best2 :) Owh tidak lupa gak tentang Joepardeen, iaitu game berasaskan pengetahuan kita. 2 group akhwat vs 2 group ikhwah. Seronok :)

Mari kita share serba sedikit pengajaran yang kita dapat dari STC kali ini :

  • Hiking : Masuk hutan, air pun cukup2 aje, panas pulak tu. So banyak belajar erti sabar dan syukur. Sabar menahan kepanasan dan syukur sebab masih ada kudrat untuk berjalan. Jangan asyik nak mengomel aje! 
  • War game : Kena berani bertindak. Jangan pakat tunggu orang aja. Starts with the first step! Dalam pasukan pasti ada cabarannya sendiri. Kena pandai cater cabaran2 ni.
  • Jejak Andalusia + Constatinople : Kita kena pergi tempat2 sebegitu dan kaji tentang sejarah Islam. Kena tahu yang Islam dahulu jauh lebih hebat daripada American sekarang ini. Berjalan dengan menggunakan hati untuk memahami, mata untuk melihat kebesaran Ilahi dan telinga untuk mendengar ayat2 Allah. 
  • Jeopardeen : Awesome! Kena jadi speaker tapi bukan contributor jawapan sangat pun. Terasa diri ini cam banyak lagi pengetahuan tentang Islam, Al-Quran, Sirah dll yang tak cover. Surah Kahfi berapa panjangnya pun masih ragu2. Kagum dengan akhwat2 lain yang dah tahu tentang ini semua. 

Overall, berpuas hati dengan STC kali ini. Kalau ada rezeki, nak join tahun depanlah pulak, InsyaAllah :) 

Friday, June 15, 2012

Dua Puluh Satu [21]

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, syukur ke Hadrat Ilahi keran kurniaanNya yang tak terhingga. Kelmarin genaplah diri ini berumur 21 tahun.

Dua angka yang membawa 1001 makna. Semakin bertambah umur itu semakin dekat kita dengan ajal. Juga, semakin banyaklah tanggungjawab yang harus dipikul. Diri ini bukan lagi seorang anak kecil yang merengek inginkan sesuatu daripada ibunya, tetapi diri ini telah pun menjadi seorang dewasa yang berfikiran lebih matang.

Diri ini amat sedar, tatkala umur ini semaking meningkat, diri ini telah melalui pelbagai pengalaman yang manis mahupun pahit. Diri ini merasakan telah tiba untuk diri ini berfikiran lebih matang sebagai seorang anak, kakak, sahabat dan juga sebagai saudara seIslam. Banyak tanggungjawab perlu dipikul. Takut-takut di akhirat nanti disoal kerana tidak menjalankan tanggungjawab itu dengan sempurna. Ummah ada hak ke atas diri ini.

InsyaAllah, diri ini berazam akan cuba sedaya upaya menjalankan tanggungjawab tersebut dengan bersungguh-sungguh. Ummah perlukan diri ini. Ayuh, kita bekerja membantu ummah!

Di kesempatan ini, diri ini bersyukur kepada Allah kerana telah mengurniakan insan-insan yang sungguh istimewa dalam hidup ini. Ayah dan Ibu, terima kasih atas dorongan dan didikan yang sungguh bermakna buat diri ini :) Adik-adikku serta saudara-mara ku, terima kasih atas semangat dan kasih sayang kalian :) Sahabat handai, terima kasih atas persahabatan yang sangat sweet :) Semua yang mengenali diri ini, terima kasih kerana menerima diri ini seadanya. :) Saya sayang semua :)

Tidak lupa juga, al-fatihah buat arwah ata yang telah meninggalkan kami pada 13 Jun 2008. Semoga arwah ditempatkan dalam golongan yang soleh dan dijauhi daripada azab seksaan kubur. Amin.




Monday, June 11, 2012

tiga golongan

Assalamualaikum wbt

Allahamdulillah diberi kesempatan untuk menulis di blog ini lagi. InsyaAllah hari ini nak share tentang tiga golongan yang Allah telah ceritakan dalam Al-Quran, manual hidup kita.

First sekali boleh baca Surah Al-Baqarah, ayat 1 - 20. Hah, baca tafsirnya sekali taw.
Dah?

Kalau perhatikan betapa baiknya Allah sebab telah menjelaskan dengan terperinci tentang tiga golongan ini iaitu, golongan yang bertaqwa, yang kafir dan munafiq.

Ayat 2 - 5 : yang bertaqwa
Ayat 6 - 7 : yang kafir
Ayat 8 - 20 : yang munafiq

So jom kita kupas sedikit tentang ketiga-tiga golongan ini.

Yang pertama, golongan yang bertaqwa. Ternyata golongan inilah yang beriman dengan perkara ghaib termasuk Allah, menjaga solatnya, menginfakkan sebahagian daripada rezeki yang Allah berikan kepadanya, beriman dengan Al-Quran serta kitab-kitab terdahulu dan juga beriman kepada akhirat. Semestinya kita ingin menjadi golongan ini. Mereka ini jugalah yang membaca surah Al-Fatihah. why? Cuba lihat ayat 6 dan ayat 7. Mereka ini yang inginkan jalan yang lurus serta jalan yang diberi nikmat oleh Allah bukannya jalan yang dimurkai mahupun sesat.

Yang kedua pula adalah golongan yang kafir. Kufur iaitu ingkar dengan perintah yang Allah turunkan. Mereka ini telah Allah kuncikan hati dan pendengaran mereka, tutupkan penglihatan mereka, dan dikenakan azab yang berat.

Yang last ni pula adalah golongan yang munafik. They believe in Allah in open but deny Him in secret. Mereka ini mempunyai penyakit hati (seperti ragu-ragu dengan kebenaran), dan juga yang membuat kerosakan tetapi tidak menyedarinya.

Daripada ketiga-tiga golongan ini, sudah pasti kita ingin menjadi golongan yang pertama itu. Golongan yang Allah berikan nikmat menjadi orang yang berjaya/ beruntung (Muflihun). Sebagai seorang Muslim, kita mungkin terasa kita berada dalam comfort zone tetapi mungkin perbuatan, perilaku kita dalam sehari boleh menyebabkan kita termasuk dalam golongan yang lagi dua itu. Na'uzubillah. But Allah sungguh baik. Dalam hadith 18,
"Rasulullah saw telah bersabda : Bertaqwalah kepada Allah di mana sahaja engkau berada. Ikutila segera kejahatan itu dengan kebaikan, nescaya kebaikan itu menghapuskannya, dan bergaullah sesama manusia dengan budi pekerti yang baik."          (Riwayat Ahmad)


Di mana pun kita berada tidak kira if di rumah sendiri, rumah orang, sendirian, dalam komuniti, kita seharusnya bertaqwa kepada Allah. But let say kalau terasa ada buat something unpleasant, cepat-cepat hapuskannya dengan amalan-amalan baik seperti sedekah, solat, zikir especially istighfar. InsyaAllah dengan melakukan begini, timbangan pahala kita bertambah berat daripada timbangan dosa kita.

Konklusinya, kita ada pilihan untuk kita pilih untuk menjadi golongan yang mana satu. So gunakanlah nikmat Islam yang Allah berikan kepada kita dengan sebaik-baiknya. InsyaAllah impian untuk mendapat syurga Allah dapat dicapai.

Friday, May 11, 2012

One year before graduating

Alhamdulillah for this blessing life, Ya Allah.
Now I am officially done with my Junior year. Next Fall, I'm going to be a Senior.
How fast the time went.

One year left. There is bunch of stuff I have to start thinking about it.
Further study? Working? Marriage? DnT?

But for now, I would say that I feel thankful for what Allah has given me for the past semesters.
Studying here, meeting with them, working with them are should great experiences in my life.
The best part of this life in US, I become more concern about the Ummah live around me.

Hopefully, with this one year ahead, I will use my time to experience more, insyaAllah!

Wednesday, April 25, 2012

tatkala dihujani dengan pelbagai kerja

Assalamualaikum wbt.

tika semester Spring hampir melabuhkan tirainya, banyak kerja perlu diselesaikan. assignments, revision for final exams, project work dll. Tidak lupa juga kerja2 diluar kelas. itu lah ini lah. Tambahan pula kerja-kerja dakwah dan tarbiyah yang tidak pernah putus dari kamus hidup ini.
Kadang-kadang rasa nak bernafas pun susah. rasa serabut.

Di tengah-tengah kesibukan ini, diri ini telah mengenalpasti kelemahan diri ini. Diri ini tidak menyusun kerjanya dengan elok. teringat pesan seorang kakak ni, nak jadi manusia super saiya, kerja kena tersusun (10 muwasafat). Kena ada objektif and prioritization. ha! baru boleh jadi manusia super saiya~

insyaAllah mari kita perbaiki diri kita ini untuk menjadi manusia yang tersusun kerjanya. Jom buat checklist! so that we know what we should achieve at the end of the day.

ada tambahan yang nak dikongsi bersama. Tatkala kita diuji ini, eloklah kita pertambahkan amal kita, dekatkan diri padaNya, insyaAllah Dia pasti akan memudahkan kerja kita. Everything will be fine as long as we ask for His help and do everything just for the sake of His blessing.

"Wahai orang-orang yang beriman! Mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Sesungguhnya, Allah beserta dengan orang-orang yang sabar." (2:153)

Akhir kata, selamat menduduki peperiksaan kepada semua. Semoga Allah permudahkan segala urusan kita, insyaAllah. Bittaufiq wannajah..

Sunday, April 15, 2012

Hati

Assalamualaikum wbt :)

Rakan-rakan, nak tahu sesuatu tak tentang hati kita ini?

Tahu tak hati kita ini dimana letakkan?
Hati kita di DADA. nak confirmation, boleh rujuk Al-Quran, surah Al-Hajj (22:47).
*baca terjemahan ayat tu, nanti ada menyatakan hati itu terletak di dada.

Tahu tak hati kita ini berkuasa?
Hati kita ini kan, sebenarnya sangat berkuasa. Fungsinya menentukan jasad kita adakah baik atau buruk.
Buktinya ada di dalam Hadis di bawah ini.
"Ketahuilah, pada setiap tubuh ada segumpal daging yang apabila baik maka baiklah seluruh jasadnya dan apabila rosak maka rosaklah seluruh jasadnya. Ketahuilah, ia adalah hati. (HR Bukhari dan Muslim)

So, kot-kotlah hati kita ini sakit/ rosak, ada ubat dia tak? Selalunya kalau kita demam, doktor bagi ubat or kita makan Panadol. Hati kita ini pula macam mana nak dirawat eh?
Hmm, ada ubatnya. ada lima.
1) Baca Al-Quran dan maknanya
2) Dirikan solat malam
3) Berkumpullah dengan orang soleh
4) Perbanyakkan berpuasa
5) Zikir malam perpanjanglah






Yok rawat hati kita ini. Moga cahaya (Nur) itu senang nak masuk dalam hati kita ini :)

Tuesday, April 3, 2012

Our Concern

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, Allah has given the chance for me and you to live this world till now. How are you doing, my friends? Hope your life will be blessed by Allah all the time.

I just want to share with you about what happen last Friday. Maybe some of you had read about it and maybe not. So, here I am to share with you about this event.

Last Friday, March 30th 2012. On that day, people around the world including Malaysian participated in the Global March to Jerusalem (GMJ). This march will demand freedom for Jerusalem and its people and to put an end to the Apartheid, ethnic cleansing and Judaisation policies affecting the people, land and sanctity of Jerusalem.

Like Ooi Kok Hin said, this is a human right issue that deserves our attention and we the citizens of the world play a very important role in giving hope and courage to the people of Palestine.

And as a Muslim, we must concern about what is really happening in Jerusalem. There are thousands of our brothers and sisters lost their family members in front of their eyes. We should put our efforts to help them. Do something about it. Pray for them. Help them by improving ourselves as Muslim. We have to bring back the Caliph System. So that we can fight the Zionist regime.

Abu Hamzah Anas bin Malik ra, who was the servant of the Messenger of Allah, reported that the Prophet saw said : "None of you truly believes (in Allah and in His religion) until he loves for his brother what he loves for himself" [Al-Bukhari & Muslim]

Wednesday, March 21, 2012

Penolong agama Allah

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, berakhir sudah spring break ku kali ini. Spring break kali amat bermakna buatku. Aku diuji tetapi alhamdulillah Dia lebih mengetahui apa yang terbaik buat diri ini. Terima kasih Allah.

Tatkala ku di Ohio, kami telah diberi task untuk menghafal sepotong ayat Allah yang berbunyi seperti di bawah :
Wahai orang-orang beriman! Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu. [47:7]


Pada mulanya, ku kurang faham dengan ayat tersebut. Tetapi sepanjang daurah, ku lihat betapa pentingnya kita menjadi penolong agama Allah itu. Kalau bukan kita, siapa yang akan memegang tanggungjawab ini? Bukankah kita mahu menegakkan syiar Islam itu? Bukankah kita mahu menjadi sebahagian daripada yang merialisasikan ketetapan Allah iaitu Islam sebagai World Order?

Sedarkah kita tentang apa yang berlaku di Syria? Palestin? Mereka bertungkus-lumus untuk mempertahankan tanah Islam.

Sedarkah juga kita tentang apa yang berlaku di negara-negara Islam yang lain seperti negara kita, Malaysia? Layakkah kita memanggil negara kita itu sebagai salah satu negara Islam? Lihat sahaja pada akhlak keperibadian remaja-remajanya? Na'uzubillah.

Risaukah kita? Ambil pedulikah kita tentang isu-isu ini?

Dengan persoalan-persoalan sebegitu, rasanya sudah tiba kita menjadi penolong agama Allah itu. Allah dah janjikan kepada kita bahawa jika kita menolong-Nya, Dia pasti menolong kita. So, apa perlu kita risau lagi?

Mungkin adanya bertanya, tetapi bagaimana? bagaimana diri ini boleh menolong agama-Nya?
Banyak caranya. Ikutilah sunnah Rasulullah saw. Cuba kita lihat bagaimana baginda mula-mula mengajak orang ramai beriman kepada Allah, bagaimana baginda mewujudkan individu-individu muslim yang hebat seperti Saidina Abu Bakar, Saidina Umar, Hamzah dll. Rasulullah saw telah memantapkan akidah dan keimanan mereka . Rasulullah saw juga menunjukkan qudwah hasanah kepada umatnya.

See..macam di atas la juga kita perlu buat. Mantapkan akidah dan keimanan kita serta mengajak orang lain untuk berbuat perkara yang sama. Jadikanlah diri ini sebagai qudwah hasanah agar dapat dicontohi oleh orang lain. Dengan kata lain, tingkatkan mutabaah amal kita, mengajak orang kepada amar, mencegah daripada mungkar, tinggalkan perkara sia-sia dll. Yang penting kajilah al-Quran dan As-sunah, agar ktia mengambil ibrah daripada peristiwa2 yang diceritakan dalam Al-Quran.

Yosh, jom. jadikan diri kita ini sebagai penolong (agama)Nya. Fastabiqul khairat! Intansurullah!

*mengingatkan diri ini juga tatkala terlupa*

Wednesday, February 29, 2012

Jauh di mata, dekat di hati :)

Aku merindui saat itu. Saat ketika kita mengharungi hidup sebagai pelajar di sebuah bandar pendidikan. Di situ, kita mula mengenali alam universiti. Di situ juga kita mula belajar mengenali-Nya dengan lebih mendalam. Tempat itu menjadi saksi kasih sayang kita hanya kerana Dia.

Dua tahun kita bersama, mengajar aku apa ertinya kehidupan. Dari bulatan yang kecil, membawa ku satu persaudaraan yang sungguh manis. Sama-sama kita nasihat-menasihati dalam pelajaran mahupun hal-hal lain.

Semakin hari kita semakin matang. Dan semakin ingin memperbaiki diri. Daripada solat sendirian kepada solat jemaah. Daripada belajar ilmu dunia semata-mata, kepada menghadirkan diri di surau untuk mendengar pesanan seorang insan yang mulia. Daripada puasa di bulan Ramadhan sahaja, kepada puasa sunat.

Aku ingat waktu itu. Kita tidak berkira untuk menghulurkan bantuan. Daripada sebuah kereta sebagai medium untuk bergerak ke sana ke mari, hinggalah tenaga untuk menyediakan jamuan makanan.

Alangkah manisnya saat itu. Alangkah rindunya aku akan kenangan itu. Dan alangkah rindunya aku kepada kamu semua. Walaupun jauh di mata, tetapi kamu semua dekat di hatiku ini. Terima kasih Allah kerana telah memberi peluang kepada ku mengenali mereka. Uhibbuki Fillah Abadan- Abada :)

Monday, February 27, 2012

Ketentuan Ilahi

Ya, Allah, terkejut ku terima berita tadi.
Sesungguhnya yang hidup pasti akan pergi.
Nyawa itu adalah milik-Nya.
Allah itu pemilik kita.

Buatmu, takziah ku ucapkan.
I wish I could be beside you right now.
Kamu sangat tabah menerimanya.
Moga arwah ditempatkan dalam golongan orang yang soleh.
Al-fatihah

"Kami telah menentukan kematian di antara kamu dan Kami sekali-kali, tidak dapat dikalahkan." (Al-Waqiah: 60)

"Tiap-tiap yang berjiwa pasti akan merasakan mati. Kemudian hanya pada Kamilah kamu dikembalikan." (Al-Ankabut : 57)

Thursday, February 9, 2012

Terus mencuba

wahai adikku
jangan pernah putus asa.
teruskanlah mencuba.
walaupun kamu perlu bertatih,
teruskan bertatih.
yang pasti,destinasi itu pasti kau jejaki.
biarpun lambat, asalkan selamat.
teruslah kamu maju mencapai ke destinasi kamu..

p/s: maaf atas kesilapan typo sebelum ini..

Tuesday, January 31, 2012

Cinta itu milik siapa?

Bercerita tentang cinta, tahukah kita apa itu cinta? cinta yang dipaparkan melalui media-media massa dan novel-novel cinta itu banyak menceritakan tentang cinta kita pada manusia. Tetapi tidakkah kita ketahui bahawa di atas cinta manusia itu, cinta yang teragung itu milik Allah, Tuhan yang menciptakan kita.

Mungkin ada orang bertanya, bagaimana nak mempamirkan cinta kita kepadaNya. Caranya sungguh simple. Dekatkanlah diri kita padaNya. Buatlah apa yang disuruh olehNya dan tinggalkanlah apa yang dilarang olehNya. Build our relationship with Him. Trust me, insyaAllah apabila kita mendekatkan diri dengan Allah, kita akan merasa cinta Allah itu. Kita dapat rasa manisnya agama itu. Dan insyaAllah segala urusan kita dipermudahkan.

Di sini bukannya nak deny tentang cinta manusia itu, tetapi ingin menegaskan bahawa Allah lah pemilik sebenar cinta itu. Tak salah untuk kita mencintai manusia tetapi seharusnya niat kita itu kerana Allah. Cinta ibu bapa kita kerana Allah. Cinta rakan-rakan kita kerana Allah. Dll. Cinta itu suci dan janganlah mengotorinya dengan perkara-perkara yang tidak sepatutnya. Wassalam.



Aku cinta Allah

Wednesday, January 18, 2012

Bulatan itu



Bulatan itu.
Bulatan yang kecil tapi bermakna buat diriku.
Bulatan yang telah menyedarkan ku daripada kelekaan dunia
Bulatan yang telah menyedarkan ku tentang bestnya ukhuwah itu
Bulatan yang telah mengajak ku mendamping-Mu
Bulatan yang telah mengajar ku tentang matlamat hidup ku yang sebenar
Bulatan yang telah banyak mengubahku ke arah lebih baik
Bulatan itu lah...

Ku rindu sangat2 bulatan itu..
Terima kasih telah memperkenalkan bulatan itu kepada ku.
Terima kasih Allah kerana memberi peluang kepada ku untuk berada dalam bulatan itu.
Terima kasih. Syukur Alhamdulillah..

Monday, January 9, 2012

Sang Pencerah

Salam.

Just nak share tentang pengajaran yang ku dapat melalui filem 'Sang Pencerah'. Filem ini menceritakan tentang Ahmad Dahlan, peneraju Muhammadiyah di Indonesia dahulu kala. Banyak yang beliau tempuhi untuk membersihkan Islam di tempatnya yang hampir melencong ke arah bid'ah. Beliau juga membentuk Muhammadiyah dengan tujuan mendidik umat Islam agar berfikiran maju sesuai dengnan perkembangan zaman.

Sedikit sebanyak yang ku dapat daripada filem ini adalah:
  • Allah telah janji bahawa Allah pasti akan memudahkan urusan kita jika kita menolong agama Islam. Dalam konteks dakwah ini, mungkin merasakan ia berat tetapi dengan janji Allah ini kita mampu teruskannya. "Wahai orang2 beriman! Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu." [Muhammad:7]
  • Ambillah dan gunalah ilmu dan teknologi yang dicipta oleh orang barat untuk kegunaan ummah. Contohnya, Ahmad Dahlan mengambil idea menggunakan meja dan kerusi untuk mengajar anak-anak muridnya. Bagi kita pula, gunalah kesenangan teknologi ini seperti blogs untuk berkongsi bersama rakan tentang ajaran Islam.
  • Memahami maksud ayat2 alQuran dengan sebenar-benarnya dan mempraktikkannya. Jangan hanya membaca dan menghafalnya semata-mata.
  • Islam itu simple. Tapi kita selalu menjadikan ia susah dengan mencampurkannya dengan adat2. Buatlah sekadar yang mampu. Contohnya kita hendak bernikah tetapi tidak mempunyai wang untuk membuat majlis. Pernikahan itu sah tanpa sebarang majlis. Majlis itu hanyalah adat yang merumitkan agama. kalau nak buat majlis, buatlah ikut kemampuan. 
  • Berbahaslah dengan orang lain secara berhimmah. Maksudnya mengguna bahasa yang mudah dan sedap didengar tanpa meninggikan sebarang suara pun. "Serulah semua manusia kepada Tuhanmu dengan hikmah (bijaksana) dan pelajaran yang baik dan berbahaslah dengan mereka dengan cara yang paling baik." [An Nahl:125]
  • Kita adalah pemimpin diri kita sendiri dan juga orang lain. Jangan membuat sesuatu untuk kepentingan diri sendiri tetapi untuk kepentingan orang lain. 
Banyak lagi yang boleh dipelajari daripada cerita ini. Kalau free2, tengoklah :)
Moga bermanfaat untuk semua.

Saturday, January 7, 2012

West Coast trip

Salam. 
Alhamdulillah, pada winter break kali ini saya berpeluang untuk berjumpa dengan rakan2 saya di Muktamar serta berjalan-jalan di sekitar west coast. Winter trip kali ini amat berbeza sekali berbanding tahun lepas. Saya dan rakan-rakan didedahkan dengan nature seperti sunset, gunung-ganang, laut, pinggiran pantai dll. Subhanallah, sungguh cantik pemandangan dan ciptaan Allah yang semula jadi ini. Kalau dilihat berulang kali, terasa kerdilnya diri ini. Siapalah kita berbanding ciptaan2 Allah yang sunggguh mengangumkan terutamanya sang matahari. 

Bercerita tentang nature, cuba kita lihat Surah As-Syam [91:1-6]
Demi matahari dan sinarnya pada pagi hari (1) Demi bulan apabila mengiringinya (2) Demi siang apabila menampakkannya (3) Demi malam apabila menutupinya (gelap gelita) (4) Demi langit serta pembinaanya yang menakjupkan (5) Demi bumi serta penghamparannya (6)

 













Akhir kata, saya nak ajak rakan2 supaya melihat keindahan alam semula jadi yang terbentang luas ini. Sungguh dengan melihat penciptaanNya, kita pasti akan teringat pada Penciptanya. 

Dan Allah menjadikan bumi untukmu sebagai hamparan, agar kamu dapat pergi kian kemari di jalan-jalan yang luas. [71:19-20]