Thursday, December 22, 2011

pre-Muktamar 2011

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah hari yang ditunggu-tunggu bakal tiba. InsyaAllah esok akan bermulalah Program Muktamar 2011 di Las Vegas. Menimba ilmu, berjumpa kawan, mengenal rakan2 baru, dan etc.

InsyaAllah ku akan bertolak kejap sahaja lagi. Semoga perjalanan ini diberkati Allah. Ye yang paling penting, kena betulkan niat ku right now. Do this for Allah. To get His bless.

Dikesempatan ini, saya ingin mengajak rakan2 yang bakal tiba di Las Vegas nanti untuk betulkan niat hanya kerana Allah. Time program nanti, berdoalah banyak2 agar kita dapat kefahaman agama itu dan memperbaiki diri untuk jadi lebih baik. InsyaAllah.

LBNL, selamat bertolak kepada semua. selamat berjumpa di sana nanti. Moga Allah memberkati dan melindungi kita selalu. insyaAllah.

Friday, December 16, 2011

Pertandingan Video Osem APG'11 : bakat



"A believer to another believer is like a building whose different parts reinforce each other"
(Al-Bukhari & Muslim)

Wednesday, December 14, 2011

Berubah

Assalamualaikum..


Mohon maaf kerana sudah sangat lama tidak meng'update blog ini. Sampai berhabuk dah agaknya ni. InsyaAllah hari ini saya ingin membersihkan blog yang telah lama ditinggalkan. Hari ini saya ingin berkongsi tentang satu topik. InsyaAllah akan memberi manfaat kepada semua. 


Ok. Senang je kalau tampak pada tajuk post ini, "Berubah!" Tapi mungkin semua tertanya-tanya berubah dari segi apa, bagaimana dan kenapa perlunya berubah ini. 


Pertama sekali, saya mahu tanya, berapakah umur kita hari ini? Mungkin sudah menjangkau 20-an kan? Berapa lamakah akan kita hidup di dunia ni? 40? 50? 60? Hanya Allah swt sahaja yang tahu bila ajal kita, seperti yang dinyatakan dalam Al-Quran, "Dialah Yang menciptakan kamu dari tanah, sesudah itu ditentukannya ajal (kematianmu), dan ada lagi suatu ajal yang ditentukan (untuk berbangkit) yang ada pada sisi-Nya (yang Dia sendirilah mengetahuinya), kemudian kamu masih ragu-ragu (tentang berbangkit itu)." [4:2]


Mungkin dengan usia 20-an ini, kita merasakan kejayaan dalam pelajaran dan pekerjaan adalah segala-galanya. Selain belajar, mungkin lepak2 dengan kawan itu sudah menjadi rutin2 harian kita. Pergi kedai mamak ke, tak pun pergi shopping kat mall sana sini. Itulah yang selalu kita buat ketika umur kita sedang meningkat ini. 


Tapi, cuba kita fikir kembali, dengan melakukan semua keseronokan itu, adakah kita bahagia? Mungkin kita dapat rasa kebahagian itu pada sesetengah waktu sahaja tapi adakah kebahagian itu berkekalan? Lagi satu, adakah dengan keluar dengan kawan tanpa tujuan yang betul dapat memberi manfaat kepada orang lain? Sudah tentu tidak. Itu lebih kepada keseronokan untuk diri sendiri, kan? Lagi satu, sampai bila agaknya kita perlu kejar keseronokan itu semua? Sampai kita dah berumah tangga? Sampai dah ada anak? Sampai ke tua? Bukankah perkara itu semua adalah sia2 semata-mata.


Firman Allah SWT maksudnya : "Sesungguhnya kehidupan dunia hanyalah permainan dan senda gurau. Dan jika kamu beriman serta bertakwa, Allah akan memberikan pahala kepadamu dan Dia tidak akan meminta harta-hartamu." (Surah Muhammad ayat 36)


Firman Allah di atas telah terbukti bahawa kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan senda gurau. Tapi, tidak bermaksud kita hanya menggunakan masa kita untuk melakukan ibadah (solat, puasa) kepada Allah tetapi mengabaikan kehidupan dunia. Cuma kita seharusnya menggunakan kehidupan dunia ini untuk menambah saham pahala kita untuk kegunaan di akhirat kelak. Hanya dengan menolong orang lain pun kita dapat menambah saham akhirat kita :)


Satu point yang saya rasa kita perlu berubah adalah, kita bakal mendirikan rumahtangga suatu hari nanti. Jikalau kita tidak ubah diri ini, bagaimana kita mahu mendidik anak2 kita kelak. Bayangkanlah betapa teruk masalah sosial dalam kalangan remaja di Malaysia. Jika kita ingin mengatasi masalah tersebut, kita kena pastikan kita pandai mendidik anak2 kita agar terhindar daripada masalah2 ini. Pupuk anak2 dengan didikan agama yang sempurna. InsyaAllah masalah2 sosial ini pasti dapat diatasi kelak. So, kalau nak memberi didikan agama itu, sudah pasti kita haruslah berubah. Start from this point, learn to be a better person. Orang kata, 'bapak borek, anak rintik' yang bermaksud anak mencontohi perilaku ayahnya. It is true that kids learn from their surrounding. Kalau ibu bapa menunjukkan contoh yang baik, sudah pasti anak akan jadi baik, InsyaAllah. 


Mungkin dahulu kita tergolong dalam golongan yang suka bersuka ria, suka tonton movie, chatting, keluar melepak sana-sini, tetapi tidaklah mustahil untuk kita berubah. Maksud saya, tidak perlulah melakukan perubahan yang betul2 drastik. Perlahan-lahan tetapi keep improving ourselves. Mungkin boleh start dengan rutin kita. Contohnya tidak keluar malam lagi, kurang tengok movie yang kurang bermanfaat, banyak baca buku2 ilmiah, banyak tolong orang sana sini. Ramai orang di luar sana memerlukan pertolongan kita. Tidak lupa juga yang agak penting, dekatkan diri kepada Allah dengan amar ma'ruf nahi mungkar. Tambahkan pahala dan kurangkan dosa. 


“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” QS 13:11


"Serve and help others, and gain the reward, before the time comes when only others will be able to serve and help you." -Saad Tasleem


Opps, rasanya terpanjang pulak post kali. Moga post kali ini dapat memberi sumber inspirasi untuk orang lain berubah ke arah yang lebih baik. InsyaAllah dengan tulus ikhlas keranaNya, perubahan kita itu membawa kebaikan kepada diri kita serta orang sekeliling kita. Moga bermanfaat~



Thursday, October 27, 2011

Rindu

Saya rindu keluarga saya.
Walaupun sudah menelefon mereka, saya masih merindui mereka.
Lagi2 ayah saya.

Dari kecil sampai sekarang, ramai yang kata saya anak ayah. Semua sama, muka pun.
Say tak boleh deny tentang tu.

Walaupun jarang berbual dengan ayah, tetapi once berbual itu, banyak pesanan2nya kepada saya.

Ayah,
terima kasih atas segala bimbingan dan nasihat ayah selama ini.
terima kasih kerana telah membesar anak2 ayah ini.


Ayah,
semoga ayah sentiasa berada dalam keadaan sihat wal'afiat.
semoga ayah dapat menjalankan ibadah haji dengan sempurna di sana.
semoga ayah pulang ke Malaysia dengan selamatnya.

Akhir sekali, saya sangat merindui ayah saya. :(



Friday, October 7, 2011

Sejenak ku terdetik..

Assalamualaikum wbt. 
Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menghirup udara di dunia ini.
Telah berlalu hari-hari yang meletihkan.
Telah tiba hari minggu yang dinanti-nantikan.
Tatkala ku berada sendirian, terdetik pada hati ini tentang masa hadapanku, tentang cita-citaku dan matlamatku.
Apa yang perlu ku lakukan untuk masa hadapan?
Apakah segulung ijazah sudah memadai buat diriku?
Adakah itu matlamat utama hidupku?
Persoalan itu dengan sendirinya terjawab pabila ku teringat pesanan kakak2 ku dahulu.
'Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu' (51:56)
'Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan khalifah di bumi....' (2:30)

Ya Allah, maafkanlah diri ini yang sering lupa.
Lupa tujuan Engkau menciptakan diri ini.
Tatkala diri disibukkan dengan hal duniawi, ku terlupa ku dihidupkan adalah untuk beribadah kepadaNya dan menyampaikan syariat-syariatNya.

Diri ini perlu diingatkan selalu tentang tujuan hidup ini.
Diri ini perlu melakukan apa yang disyariatkan ke atas diri ini, iaitu Abid dan Khalifah.
Diri ini perlu berfikir selalu sebelum mengambil sesuatu keputusan agar tidak tersasar daripada jalan mencari keredaan Ilahi.

Ya Allah, tunjukkanlah ku jalan yang diredaiMu.
Ya Allah, tetapkanlah hatiku yang senang berbolak-balik ini.
Ya Allah, ku mohon agar Engkau memberikan yang terbaik buatku.
Amin.

Daripada Abu Hurairah r.a, pula diriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda "Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Dia (Allah) memberinya kefahaman dalam Ad-Din" (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Sunday, October 2, 2011

A good friend

“And the Day the wrongdoer will bite on his hands [in regret] he will say, “Oh, I wish I had taken with the Messenger a way. Oh, woe to me! I wish I had not taken that one as a friend. He led me away from the remembrance after it had come to me. And ever is Satan, to man, a deserter.” [Al-Furqan 28-30]


In these verses, we can see that Allah has described a person who regret of his wrongdoing. He regret of taking Satan as his friend. So, let we ask ourselves, do we take Satan as our friend? For sure we deny about it right?!


Let me ask you, what is a friend? 


A friend is the one that we spend most of our time with. But there are two types of friend. One is the one that will lead us to the remembrance of Allah, and another one is the one that will lead us away from the remembrance. 


Let say that a friend is the one we spent time the most. So, can we say that Facebook, mysoju, twitter, anime are our friends too? For sure yup. But are these friends a good one? or these friends are the one that will bring us away from the remembrance of Allah? 


Hurm. This may not seem too relevant, but think carefully and deeply. It just makes sense. 


But, not only Facebook or mysoju that we consider them as a friend, but in this context, it can be anyone who leads us away from Allah. To avoid it, we should be friend with the one that helps us in remembrance of Allah. It doesn't mean we have to cut our friendship with those who are not. But, we can be the one that bring them in the remembrance of Allah.


In conclusion, be the one that bring people to the remembrance of Allah and minimize of spending time with the 'virtual' friends that leads us away from Allah.


*to remind my own self too..



Friday, September 30, 2011

Refleksi

Salam.

Kadang kala kita rasa diri kita berada dalam kesusahan yang tak terhingga. Tapi bukankah masih ada orang lain yang kurang bernasib baik dari kita? 
Kadang kala kita rasa kita sudah cukup dengan amalan-amalan harian kita. Tapi ingatlah setakat mana sahaja amalan-amalan kita itu berbanding amalan-amalan para sahabat pada zaman Rasulullah saw dahulu kala?
Kadang kala kita rasa kita sudah cukup pandai. Tapi adakah kepandaian yang ada pada kita ini memberi manfaat kepada orang lain atau hanya sekadar untuk diri sendiri?
Kadang kala kita rasa kita sudah cukup baik. Tapi adakah kita menggunakan kebaikan itu untuk menolong orang lain?


Wahai teman,
Sentiasalah bersyukur dengan rezeki dan nikmat yang kita terima daripada-Nya.
Perbanyakkanlah lagi amalan-amalan kita sebagai bekal untuk dibawa ke akhirat nanti.
Kongsikanlah dan ajarkanlah yang lain apa yang kamu tahu, agar orang lain dapat manfaatnya juga.
Hulurkanlah tanganmu agar dapat meringankan beban orang lain.

Wahai teman, 
Ingatlah hidup di dunia ini hanyalah sementara.
Yang kekal abadi, hanyalah di akhirat kelak.
Marilah kita bercucuk tanam di dunia ini, agak kelak berhasillah di akhirat nanti.
Sesungguhnya dunia ini umpama ladang akhirat.

*Ingatan buat diri sendiri juga*

Thursday, September 22, 2011

Secerah Pawana

Seindah sedamai pantai melambai gemalai
Begitulah hati merindu kasih yang padu
Bagaikan pepasir basah di simbah lautan
Begitulah perjuangan ini
Biar
basah dengan iman dan ukhwah

Kita ingin segalanya indah
Sebersih pasir pantai memutih
Seindah dan secerah pewarna
Berseri ukhwah dipupuk kasih

Kita ingin segala terlerai
Dengki dan dendam kesumat musnah
Biar keihklasan berbicara
Di dada hati luas saujana 



Secerah Pawana-Nazrey Johani

Saturday, September 3, 2011

Balik Raya

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah dah lima hari raya. Hari ini nak cerita sikit pengalaman balik raya tahun ini. Saya tahu cerita ini sangat panjang tapi saya akan cuba pendekkan agar tidak bosan.

Ceritanya bermula apabila saya decide nak balik Stevens pada hari Sabtu yang lepas. Walaupun diberitahu bahawa tidak selamat untuk balik NJ sebab Hurricane, saya bercadang untuk balik juga. Akhirnya beberapa jam sebelum flight saya, saya mendapat flight dari Dallas, Texas (DFW) ke JFK dibatalkan. Berita ini mengejutkan saya. Bohonglah kalau saya kata tidak setitik pun air mata yang tumpah. Siapa x panic time tu, lagi2 balik seorang diri. Sebelum sempat memberitahu parents, saya try cari alternative lain. Unfortunately tiada flight dari DFW ke JFK buat seketika sampai 30hb, which was Hari Raya. :(

But someone said that it is better to share our problem with our family. So true. Alhamdulillah juga, diri ini dapat bersabar & banyak2 istighfar. Put in mind that this is a challenge that Allah give to you, to look whether you can be patient or not. Then, consult dengan parents. Alhamdulillah, ayah & ibu banyak sangat2 membantuku tatkala ku terkapai-kapai. Lastly, aku mengambil keputusan untuk ambil flight from DFW to PIT (Pittsburgh) on the 28th. Then, dari PIT ke JFK on the 29th. One thing I feel great about this idea is I can meet my brother, Naqeeb. So, I did think positive about this matter.

Ok. Lepas tu bermulalah perjalananku pulang ke Stevens. Sampai je di DFW, dikejutkan dengan kemungkinan besar flight ke PIT dibatalkan pula. Ayah pula suruh contact Embassy Malaysia. Phone pula ada masalah sikit. Tapi ingatan bahawa Allah sentiasa berada dengan kita, aku cuba untuk bertanya ke kaunter DELTA. Alhamdulillah flight ku on time. Selepas check in, terus bergegas untuk mencari public phone, so dapatlah ku contact kawan2 Stevens & Qeeb. En Rahim (MSD) pun ada call tanya keadaanku di situ.

Alhamdulillah semua berjalan seperti yang dirancangkan. Sampai je di PIT, Qeeb & kawan2 dari WVU menjemputku. Ku bermalam di rumah Dayah & Farah. Thanks to them! Kalau x, merempatlah ku di Airport. Perjalanan diteruskan pada keesokan harinya. My final flight. Alhamdulillah Bee & Fauzan picked me up. Waktu tu dah petang raya. Perasaan time tu dah macam balik kampung dah rasanya. Sampai je di Stevens, malam raya! Apa lagi, takbir la.. :)

Alhamdulillah walaupun perjalananku diuji dengan pelbagai dugaan, aku terima dengan sabar. Bagiku, mungkin Allah uji ku di saat2 Ramadhan nak melabuhkan tirainya ini, adalah untuk menghapuskan dosa2 ku sepanjang bulan Ramadhan ini.

Pengajaran dari kisahku ini :

  • Walaupun ditimpa sebarang kesusahan, banyak2lah berdoa kepada-Nya. Mujahadah banyak2. Dan bergantunglah hanya kepada Allah, sesungguhnya hanya Allah yang menentukan segalanya.
  • Ahli keluarga & kawan2 adalah orang terdekat dengan kita. Walaupun kadang2 rasa segan nak minta tolong, mintalah. They are willingly to help us.
  • Think positive in everything that happen around us. Macam kisahku ini, walaupun penat tetapi ku dapat berjumpa dengan adikku seorang ni :)
  • Apa pun yang berlaku, kena hadapi dengan tabah. Jangan panic. 
  • Apabila kita susah, kita minta tolong dari Allah. Apabila kita dah senang, make sure banyak2 bersyukur kepada-Nya juga. Jangan lupa diri.
Oklah. Itu je kot. Konklusinya, walaupun seberat mana ujian yang Allah bagi, bersabar & get back to Him. And for me the best thing ever for this journey is I was given the chance to meet my brother. :) Alhamdulillah, thank you Allah..

Tuesday, August 23, 2011

Masih Ada Waktu

Salam

Pejam celik pejam celik, dah 23 hari kita berpuasa. Sekejap je kan rasanya? Mari kita duduk sebentar dan beriman sejenak. Check amalan kita sepanjang ramadhan ini. Solat terawih cukup x? Solat sunat ada x?

“Puasa bukanlah sekadar menahan dari makan dan minum” (HR Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hibban, dan Al-Hakim)

Ha tengok hadith kat atas tu. Sesungguhnya kita berpuasa bukan hanya menahan diri daripada makan dan minum, tetapi bulan puasa inilah kita patut ambil sepenuhnya untuk membersihkan jiwa dan hati kita. Contohnya menahan diri daripada sesuatu yang lagha seperti mendengar lagu, berfb sepanjang hari, menonton movie, menahan marah, menahan nafsu membeli dll.

Bulan yang penuh dengan rahmat inilah kita patut perbanyakkan zikir, bertahajjud, iktikaf, solat sunat, sedekah, baca hadith 40 dan buat segala kebaikan. Kita juga boleh perbanyakkan berdoa kepada Allah. Mohonlah apa pun. insyaAllah Allah akan memakbulkan.

“Apabila tiba bulan Ramadhan, maka dibuka pintu-pintu rahmat” (HR. Muslim).

Mungkin sesetengah orang kata kita dah tidak punyai masa untuk semua itu sebab tinggal dalam 6 hari sahaja sebelum 1 Syawal. Jangan berputus asa, kawan-kawan. Walaupun tinggal 6 hari, kita masih ada waktu. Jom guna hari-hari yang tinggal ini untuk mendapatkan keredhaan-Nya.

“Carilah Lailatul Qodar pada malam-malam yang ganjil pada sepuluh malam terakhir bulan Ramadan” (HR. Bukhari)


Aisha, may Allah be pleased with her, said: I asked the Messenger of Allah: ‘O Messenger of Allah, if I know what night is the night of Qadr, what should I say during it?’ He said: ‘Say: O Allah, You are pardoning and You love to pardon, so pardon me.’ “(Ahmad, Ibn Majah, and Tirmidhi).

The transliteration of this Dua is “Allahumma innaka `afuwwun tuhibbul `afwa fa`fu `annee”

Kita tidak tahu bila ajal kita. Mungkin ini ramadhan terakhir untuk kita. Akhir sekali, marilah kita mengejar hari-hari terakhir ini dengan sesuatu yang lebih baik.

Sunday, August 14, 2011

Upin & Ipin

salam. semua pasti pernah tengok kartun 'Upin & Ipin' kan? Seronok tengok gelagat upin, ipin serta kawan2 mereka. Apa yang lagi menarik, cerita itu banyak memasukkan unsur2 nilai2 murni.

Salah satu episode yang menarik minat saya apabila rakan upin & ipin mempunyai robot tersendiri, upin & ipin mencipta robot mereka sendiri menggunakan barang2 terpakai di rumahnya. Dalam episode ini kita dapat lihat betapa upin & ipin itu berjimat-cermat. Walaupun hanya menggunakan kotak, periuk. penapis, mereka dapat mereka robot yang sungguh menarik.

Lagi satu episode yang menarik minat saya adalah episode pada bulan ramadhan yang mengenai 'Lailatul Qadr'. Apabila opahnya telah menerangkan tentang kebaikan Lailatul Qadr, mereka mengajak rakan2 mereka untuk membaca Al-Quran selepas solat terawih. Walaupun rakan2nya menolak sebab ingin bermain mercun, mereka tetap dengan pendirian mereka untuk membaca Al-Quran.

Banyak yang boleh kita lihat dan ambil pengajaran melalui cerita Upin & Ipin ini. Siapa yang x pernah tengok, patut tengok. :)

Thursday, August 4, 2011

sedikit peringatan

  • Di dalam Al-Quran, ada surah Wanita iaitu surah An-nisa'. Tetapi tiada surah Lelaki. So, Islam sudah lama memartabatkan wanita. Islam x pernah menindas wanita. So, wanita2 di luar sana, bersyukurlah dengan apa yang ditetapkan oleh Allah buat kita.
  • Pada zaman sekarang, tiada lagi ahli kitab yang berpegang kepada kitab yang original. So, orang Islam tidak boleh memakan makanan ahli kitab melainkan darurat yang boleh meragut nyawa kita. Ahli kitab adalah daripada golongan Kristian dan Yahudi.
  • Pabila Ramadhan, kita berkira-kira bila ramadhan akan berakhir. "Alhamdulillah, dah 5 harii. Lagi 25 hari" Itulah sikap kita pada masa kini. Akan tetapi, sahabat2 Rasulullah dahulu bersedih untuk meninggalkan bulan ramadhan yang penuh dengan rahmat dan berkat ini.
  • Kita dinasihatkan agar tidak melapkan air wuduk kita. Biarkan air wuduk itu meresap oleh kulit kita. Dan, kita hendaklah menyempurnakan wuduk kita dengan membaca doa selepas berwuduk. 

Monday, August 1, 2011

Ramadhan Al-mubarak

Alhamdulillah.
It has been 3 weeks I am at home. Within 3 weeks, I kept it full with visiting my relatives. At first, I planned to go out with my old friends, but I didn't have time to do so. Sorry my friends. I put my first priority on my family.

Also, ramadhan is here sooner than past years. This year, I can fasting together with my family for almost 3 weeks. Although I couldn't celebrate Eid with my family, I will spend all the time fasting together with Ayah, Ibu, Adek2 & other family's members.

Anyway, I just wanna wish Happy Ramadhan Almubarak to all Muslims around the world. Hope we will use this opportunity to train ourselves to be a better man. insyaAllah.

Monday, July 11, 2011

He is always be with us

Salam.

Today I learnt something through my journey back to Malaysia. I really love to sit beside the window, because I can see the view of the sky & clouds. It was so beautiful. :)

In the Incheon Airport, we rested before we take the tour around the city. After we passed through the immigration, I just realized my phone was not with me. Oh no! I panicked. But, alhamdulillah I tried to searched back at the last spot before we passed through the immigrant. And there it is :D

Anyway, this is just a short post to show that Allah had eased my problem. Thanks Allah :D

Friday, July 8, 2011

preparation towards Ramadhan

Salam.
23 hari lagi sebelum bulan Ramadhan. Ramadhan bukanlah kita semata-mata berpuasa, tapi kita mendidik diri kita menjadi seorang muslim yang lebih mendekatkan dirinya kepada Allah. So,mari kita prepare diri kita untuk Ramadhan ini dengan :

kurangkan makan, banyakkan puasa sunat
kurangkan baca novel, banyakkan baca Al-quran
kurangkan dengar music, banyakkan dengar bacaan al-quran
kurangkan bercakap, banyakkan zikir & selawat
kurangkan tidur, banyakkan qiamulail


Tuesday, July 5, 2011

Tarbiyah Asas Kehidupan Kita

Salam.

Hari ni, terasa nak share something yang saya dapat from Kuliah MISG baru-baru ini. Kuliah ini disampaikan oleh IM Asyraf. Ia berkaitan dengan kepentingan tarbiyah sebagai asas kehidupan kita. So, here are some the keypoints that I got from the Kuliah.

  • Tarbiyah itu boleh dilakukan dalam pelbagai bentuk seperti pendidikan, pelajaran dan sentuhan.
  • Tidak semestinya melalui pelajaran agama sahaja, bermain bola pun boleh dijadikan tarbiyah pabila kita berniat kerana Allah. Main bola kan adalah salah satu cara kita bersenam termasuk dalam Qawiyyul Jismi, salah satu daripada 10 Muwosafat tarbiyah.
  • Tarbiyah secara kesusahan pula dapat dilihat dalam kisah para muslim menggali parit untuk perang khandak. 
  • Tarbiyah bukan untuk kita tunggu tapi kita harus mencarinya.
  • Manusia tidak dinilai pada permulaannya, tidak juga pada pertengahannya, tetapi manusia dinilai pada pengakhirannya iaitu ketika nyawa kita diambil oleh malaikat.
  • Taqwa adalah seperti berjalan diatas jalan yang penuh dengan duri.
  • Pendidikan yang sebenar adalah apabila diajar sesuatu perkara, perkara itu bukan sekadar masuk ke dalam otak sahaja, bahkan ia masuk ke dalam hati
  • usrah adalah salah satu cara didikan yang mengetuk hati.
  • Perjumpaan dengan sahabat merupakan tarbiyah juga. Teringat sahabat, teringat Allah juga.
  • Proses tarbiyah bukan setakat dekat diri sendiri sahaja tetapi kepada masyarakat juga.
  • Proses dakwah itu adalah proses mentarbiyah diri kita sendiri.
  • Sama-samalah kita perbaiki masyarakat kita ini dan InsyaAllah Allah akan perbaiki diri kita sendiri.
Alhamdulillah, dapat juga saya share dengan kalian semua. Walaupun sudah berkurun kuliahnya, saya nak juga share dengan semua. Hope kita dapat manfaat bersama-sama.

Monday, July 4, 2011

Differential Equation

Salam

Esok, saya ada paper final. Berharap sangat2 dapat buat yang terbaik dalam exam tu nanti. Bak kata seseorang, kita kena tawakal sebelum selepas usaha. So right now, I'll prepare to the fullest and do my best in the exam tomorrow. The rest I'll leave it to Allah.

"Ya Allah, permudahkanlah exam ku dan rakan2 esok hari dan seterusnya, berikanlah kefahaman yang secukupnya semasa kami menjawabnya, elakkan kami daripada careless mistake & blank, lembutkanlah hati pemeriksa kertas kami & berikanlah yang terbaik buat kami.Amin"

Thursday, June 30, 2011

Date with H.I.M

Assalamualaikum semua!


Sempena Isra' Mi'raj ni, saya nak kongsi sebuah cerita sikit la kat sini. boleh x? ;p


Setiap hari kan, kita mesti nak jumpa dengan orang tersayang kan? Kita mesti nak date dengan si dia. Kalau x dapat jumpa, call pun jadilah. Betul x? Mestilah kita nak share everything dengan dia. Sebelum nak date dengan si dia tu, mesti kita prepare diri kita betul2. Kalau boleh, nak pakai bedak tu kasik wangi diri ini. Kalau boleh, nak dia suka dengan kehadiran kita. 


Bila kita jumpa dia pula, kita share macam-macam dengan dia. Kita cerita apa yang kita buat hari, apa yang kita dapat hari ni, dan macam-macam lagi. Kalau sedih, kita ngadu dekat dia. Kalau gembira pula, kita kongsi kegembiraan itu dengan dia. Seronokkan kalau ada orang yang sentiasa dengar apa yang kita cakap..


Kadang2 pula, dia kasik kita hadiah. Dia belanja kita inilah, itulah..macam2 dia kasi kat kita kan? Eeee, seronoknya ada orang kasi kita hadiah.. :)


Best x dengar cite ni? Ok, sekarang cuba kita gantikan si dia tu dengan Dia Yang Maha Pengasih, Maha Pemurah, Maha Adil dll. :)


Setiap hari, kita ada 5 kali dates dengan Dia. Subuh, zuhur, asar, maghrib & isyak. Banyak ke 5 tu? Sikitkan? Kita mesti nak jumpa date kita selalukan? Itu sebab adanya solat2 sunat. So that, kita leh bertemu Allah lebih daripada 5 kali. Muhasabah balik diri ini. Tatkala kita nak bertemu dengan-Nya, adakah kita mempersiapkan diri kita betul2? Berwuduk dengan betul2 kah? Pakaian pula macam mana? hurmm..


Bila kita solat pula, kita sentiasa berdoa kepadaNya kan? Itu seperti kita berkongsi cerita denganNya. Sesungguhnya Allah itu Maha Mendengar. Dia mendengar segala rintihan hambaNya. Tapi, jangan lupa juga tatkala kita gembira. Kita seharusnya bersyukur kepadaNya dengan rezeki yang Allah bagi tu. Rezeki itulah hadiah daripada Allah. 


LBNL, mari kita sama2 check balik solat kita. Bukan setakat pergerakan & sebutan kita kena check, waktu solat & wuduk kita perlu check juga taw. Oklah..selamat beramal~



Sunday, June 26, 2011

Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami (Al-'Imran 3:8)

Friday, June 24, 2011

Irfan Makki feat. Maher Zain - I Believe


When you're searching for the light
And you see no hope in sight
Be sure and have no doubt
He's always close to you

He's the one who knows you best
He knows what's in your heart
You'll find your peace at last
If you just have faith in Him

You're always in our hearts and minds
Your name is mentioned every day
I'll follow you no matter what 
My biggest wish is to see you one day.

I believe (2x)
Do you believe, oh do you believe?

Coz I believe 
In a man who used to be
So full of love and harmony
He fought for peace and liberty
And never would be hurt anything
He was mercy for mankind
A teacher till the end of time
No creature could be compared to him
So full of light and blessings

You're always in our hearts and minds
Your name is mentioned every day
I'll follow you no matter what
If God wills we'll meet one day

If you lose your way
Believe in a better day
Trials will come
But surely they will fade away
If you just believe
What is plain to see
Just open your heart
And let His love flow through

I believe I believe, I believe I believe
And now I feel my heart is at peace.

I believe I believe, I believe I believe...

Thursday, June 23, 2011

Jom belajar Math :)

jom blaja math..^^

Assalamualaikum anak-anak murid sume! Saya sebagai seorang yang bercita-cita (dulu) untuk menjadi seorang cikgu Matematik, tapi sayangnya tak kesampaian... sob3.

Tapi hari ini saya nak jugak mengajar subjek Matematik! Saya rasa bab ni penting sangat untuk anak-anak murid sume aplikasikan di masa hadapan. Tapi jangan risau, bab ni senang jer, dan menarik. Cikgu yang tak bertauliah cam saya pun boleh ajar.. hehehe. Jadi sume pelajar sila baca surah al-Fatihah dan doa belajar dulu, sebelum kita bermula okeh?

Okeh, tajuk bab yang akan cikgu ajar hari ni adalah; Aplikasi Darab dalam Kehidupan!

Orait, subtopik yang pertama dalam bab ini adalah Perbezaan Nilai Solat Sendirian dan Berjemaah. Solat kat mana? Aaa, kat mana-mana je pun boleh. Rukun pun sama je, sama ada buat sendiri atau berjemaah. Tempoh dia pun lebih kurang sama. Cuma kalau buat berjemaah, lagi best kan?

Untuk subtopik ini, hanya formula di bawah ni jer yang akan kita gunakan;


Formula;

Solat sendirian = RM1,

Solat berjemaah = RM27

Haa, nampak tak beza 'gaji' dia? Tak banyak pun kan? RM26 jer pun.. Tapi itu baru satu waktu! Jadi, jom kita darabkan dengan 5 kali setiap hari;


Sehari;

5 kali X RM1 = RM5,

5 kali X RM27 = RM135 (beza 130)


Waaa, banyakkan beza?? Yang solat sendirian dapat RM5 jer sehari (kalau tak ponteng:). Tapi kalau yang berjemaah, boleh dapat sehingga RM135 seorang! Boleh beli kasut futsal Adidas F50 kot. Hehe. Okeh, sekarang kita darabkan dengan sebulan lak;


Sebulan;

30 hari X RM5 = RM150

30 hari X RM135 = RM4,050 (beza 3,900)


Whoooaaa!! Boleh dapat sampai RM4,050 tuu, kalah gaji bulanan Arkitek! Selamba je boleh angkat DSLR Canon 60D. Kalau tambah lagi seribu, dah boleh pergi umrah, kan? Mesti kita dah tak tengok yang RM150 tu je kan? Takat duit minyak kereta balik Kota Bharu - Johor Bahru boleh la. Hoho. Siapa la yang nak gaji kecik?

Haaa, sekarang kita tengok berapa lak kita boleh kumpul dalam setahun;


Setahun;

12 bulan X RM150 = RM1,800

12 bulan X RM4,050 = RM48,600 (beza 46,800)


Perghhhhh!! Dekat RM50 ribu beb! Itupun belum termasuk solat-solat sunat lagi. Dah boleh angkat kereta Persona cash kot. Ke nak RM1800 je setahun? Hehe..

Ok la, let's be realistic; mungkin tak semua waktu kita dapat berjemaah. Sebab tak sempat dsb. Mungkin average 3-4 kali je sehari. So, mungkin boleh dapat dekat RM30-40 ribu lebih je ke.. Tapi kita masih ada bonus dan overtime! Bonus tu adalah seperti solat-solat sunat Rawatib (solat sunat sebelum dan selepas solat fardhu). Dan overtime lak seperti solat malam. Jadi, kita masih mampu dapatkan sehingga RM50 ribu setahun!!

Dan bayangkan berapa juta ringgit kita boleh kumpul sepanjang hayat kita... Fuh, lumayan kan?

Eh, ganjaran solat ni dalam bentuk wang ringgit ke? Buat ape duit banyak-banyak kat akhirat nanti?

Dengan 'duit' bekal yang kita ada ini la akan menjadi sumber kekayaan dan kenikmatan hidup di akhirat nanti. Berapa banyak 'duit' yang kita kumpul akan menentukan tangga syurga yang akan kita diami. Dan harus kita ingat; jika 'duit' kita lebih banyak dari 'hutang' yang kita ada, barulah layak kita diterima ke syurga Allah! MasyaAllah..

Istilah 'duit' ini hanyalah manafestasi akan ganjaran yang Allah janji di akhirat kelak. Malah ia jauuuh lebih berharga dari duit - langsung tak terjangkau dek akal, akan bentuk ganjaran yang Allah nantikan buat kita.

Jadi, jom start kumpul 'duit' banyak-banyak!! :))


ps: petikan ini ditulis oleh seorang rakan.
When you are down to nothing,
God is up to something,
The faithful see the invisible,
believe the incredible,
and receive the impossible.

Saturday, June 18, 2011

Manusia. Human. Insan. | iluvislam.com + discover the beauty of islam


Have you ever felt like going back? Have you ever felt regret? As if you could go back to that one point in time, where you wish you'd acted in another way. Or if you didn't say what you ever said.
Or you never did what you ever did, because you knew what you did was wrong, since you had a bad feeling in your heart, telling you that you have erred. And you want to fix things and make everything okay, but you just don't know how...
I'm sure most of us have felt that way, simply because we are human... And the nature of humans, we always make mistakes... And we always do wrong.
As humans, we are full of imperfections... But it is how we handle those imperfections, how we improve ourselves, how we fulfil our responsibilities as a servant and as a caliph in this world that matters in the end...

I am human. I am not perfect

I'm not the best servant of the Almighty God,
I'm not the best daughter,
I'm not the best friend,
I'm not the best leader,
I'm not the best follower,
I'm definitely no angel,
Who never does any wrong.
I have wronged. I have made mistakes. And sometimes I don't know how to go back to that place where everything was right. Sometimes I don't know how to make it right.
But... We try to do good, and try to show a good example as a human being, and do our best so that our flaws and wrongs aren't flaunted to the whole world, not so that people would think us an angel... Not so that we can be called a goody-two-shoes, but because of what the prophet reminded us a long time ago, and his words still prevail:
مَنْ سَنَّ فِي الإِسْلاَمِ سُنَّةً حَسَنَةً فَلَهُ أَجْرُهَا وَأَجْرُ مَنْ عَمِلَ بِهَا بَعْدَهُ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْقُصَ مِنْ أُجُورِهِمْ شَيْءٌ، وَمَنْ سَنَّ فِي الإِسْلاَمِ سُنَّةً سَيِّئَةً كَانَ عَلَيْهِ وِزْرُهَا وَوِزْرُ مَنْ عَمِلَ بِهَا مِنْ بَعْدِهِ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْقُصَ مِنْ أَوْزَارِهِمْ شَيْءٌ

Siapa saja yang mencontohkan di dalam Islam contoh yang baik maka untuknya pahalanya dan pahala siapa saja yang melakukannya setelah dia karena mencontohnya tanpa berkurang pahala mereka sedikitpun. Siapa saja yang mencontohkan di dalam Islam contoh yang buruk maka atasnya dosanya dan dosa siapa saja yang melakukannya setelah dia karena mencontohnya tanpa berkurang dosa mereka sedikitpun. - HR Muslim, Ahmad, Ibn Majah dan An-Nasa'i
Anyone who pointed out in Islam a good example , then for them are their reward and the reward of anyone who do it after them, because of following them; without decreasing their reward in the least. Anyone who pointed out in Islam the bad example , upon them are their sins and the sins of anyone who do so after them, in following them; without decreasing the least of their sins. - Muslim, Ahmad, Ibn Majah dan an-Nasa'i
مَنْ دَعَا إِلَى هُدًى، كَانَ لَهُ مِنَ الأَجْرِ مِثْلُ أُجُورِ مَنْ تَبِعَهُ، لاَ يُنْقِصُ ذَلِكَ مِنْ أُجُورِهِمْ شَيْئًا، وَمَنْ دَعَا إِلَى ضَلاَلَةٍ، كَانَ عَلَيْهِ مِنَ الإِثْمِ مِثْلُ آثَامِ مَنْ تَبِعَهُ، لاَ يُنْقِصُ ذَلِكَ مِنْ آثَامِهِمْ شَيْئًا

Siapa saja yang mengajak pada petunjuk maka untuknya pahala semisal orang yang mengikutinya, hal itu tidak mengurangi pahala mereka sedikitpun. Siapa saja yang mengajak pada kesesatan maka atasnya dosa semisal dosa orang yang mengikutinya, hal itu tidak mengurangi dosa mereka sedikitpun. - HR Muslim, Ahmad, ad-Darimi, Abu Dawud, Ibn Majah, at-Tirmidzi, Abu Ya'la dan Ibn Hibban
Anyone who invites toward the guide(hidayah) then upon them is the reward of those who follow, it did not reduce their reward in the least. Anyone who calls towards misguidance(dholalah) then upon them is the sin of those who follow them, it did not reduce the least of their sins. - Muslim, Ahmad, ad-Darimi, Abu Dawud, Ibn Majah, at-Tirmidzi, Abu Ya'la dan Ibn Hibban
Dearest readers, if we understand these hadiths holistically, we would be very afraid to do any sins and show it to others, and create a very bad stock exchange and become very poor...
Instead, we would want to show others any good deed we can, so that if they do good just by following us, we would get the reward even if we didn't do it ourselves! Simply by showing a good deed and causing other people to do good as well, it would make us very rich indeed! Not rich here, but in akhirah insyaAllah...
But of course, we must remember that we do good only for Allah and no one else... We try to be a good example not because we want people's approval, but because we want Allah's blessing in our lives.
Allah is our Creator, He knows us more than we do. He knows that we are always forgetful and sometimes disobedient in obeying Him.
But He asks us to hide it, don't show it to others, because the nature of humans, we tend to follow things that happen around us.
If we don't hold tight to our two sources, the Quran and Sunnah, we can easily stray, we can easily follow whatever we see, no matter it is wrong or right, since our minds isn't limitless. It has its shortcomings..
That's why we are asked to hide our aib from other people... We don't only have a responsibility to hide other people's aib, but we have a duty to honor ourselves, and protect our aib and not show it to others...
Because realise it or not, showing a bad example in Islam to other people is as if we are no longer ashamed of our wrongs. What if others follow us? Nauzubillah...
I'm sure we don't want to 'accumulate' a stock of sins just because we were careless to show to other people a sign of our disobedience to He who created us...
We're not the best servant who does too many amal... Therefore we don't want the little amal that we do to be cancelled out by that worthless stock that we 'bought'...
However, we do realise that we can try our best, but sometimes our faults can be seen clearly by other people. Only in Allah lies perfection. May our flaws become a reminder to us, that we are weak, we are forgetful, we are full of weaknesses.
We embrace our flaws, but we don't cherish it and enjoy it. Instead, we strive to become better each and everyday... So that we can truly fulfill our purpose of life which is as a servant of Allah and as a khalifah on the land of Earth.

A Chance

Sometimes, we just need to give ourselves a chance.
A chance to live.
A chance to return to who we truly are.
A chance to return to fitrah...
We continue to move on because we have that hope...
The hope that He promised us.
Even though we always forget him,
Even though He isn't the one we put first on the list,
that hope is always there whenever we seek it.
Here is the hope:

قَالَ اللهُ تَعَالَى: يَا ابْنَ آدَمَ، إِنَّكَ مَا دَعَوْتَنِي وَرَجَوْتَنِي، غَفَرْتُ لَكَ عَلَى مَا كَانَ مِنْكَ وَلاَ أُبَالِي، يَا ابْنَ آدَمَ، لَوْ بَلَغَتْ ذُنُوبُكَ عَنَانَ السَّمَاءِ ثُمَّ اسْتَغْفَرْتَنِي، غَفَرْتُ لَكَ، يَا ابْنَ آدَمَ، إِنَّكَ لَوْ أَتَيْتَنِي بِقُرَابِ الأَرْضِ خَطَايَا، ثُمَّ لَقِيْتَنِي لاَ تُشْرِكُ بِي شَيْئاً، لأَتَيْتُكَ بِقُرَابِهَا مَغْفِرَةً - رَوَاهُ التَّرْمِذِيُّ وَقَالَ: حَدِيثٌ حَسَنٌ صَحِيحٌ
From Anas, radiyallahu 'anhu, who said: I heard the Messenger of Allah, sallallahu 'alayhi wasallam, say:

"Allah the Almighty has said:
'O son of Adam, so long as you call upon Me, and hope in Me, I shall forgive you for what you have done, and I shall not mind.

O son of Adam, were your sins to reach the clouds in the sky and were you then to ask forgiveness of Me, I shall forgive you.

O son of Adam, were you to come to Me with an earthful of sins and were you then to face Me, without having associated anything with Me,

I shall grant you an earthful of pardon.' "

(Recorded by Al-Tirmidhi, who said that it is a good and sound hadith)

Forgives Us Allah

He asks us to come to Him...
Come, and ask His forgiveness, for He would never hesitate to give it...
As long as we don't enjoin Him with others.
But sometimes, we forget ourselves.
We forget who we are,
And we forget to ask.
Are we too proud to ask?
Are we too proud?
Are we too arrogant?
Are we too forgetful?
Forgive us ya Allah...
Give us Your protection from all our wrongdoings and imperfections
Give us strength to be steadfast in this path
Let our flaws be a reminder to us
That we are only Your servants and nothing more
Grant us your bless and love,
For only You are the Most Gracious, Most Merciful, Most Forgiving...
May there always be a way back, whenever we do err, whenever we do wrong, whenever we stray from the path of rightness. Amin.
Kita hanya manusia, dan manusia sering terlupa. Marilah mengingatkan sesama kita, moga berjumpa di syurga~

 article is taken from : Manusia. Human. Insan. | iluvislam.com + discover the beauty of islam