Tuesday, January 31, 2012

Cinta itu milik siapa?

Bercerita tentang cinta, tahukah kita apa itu cinta? cinta yang dipaparkan melalui media-media massa dan novel-novel cinta itu banyak menceritakan tentang cinta kita pada manusia. Tetapi tidakkah kita ketahui bahawa di atas cinta manusia itu, cinta yang teragung itu milik Allah, Tuhan yang menciptakan kita.

Mungkin ada orang bertanya, bagaimana nak mempamirkan cinta kita kepadaNya. Caranya sungguh simple. Dekatkanlah diri kita padaNya. Buatlah apa yang disuruh olehNya dan tinggalkanlah apa yang dilarang olehNya. Build our relationship with Him. Trust me, insyaAllah apabila kita mendekatkan diri dengan Allah, kita akan merasa cinta Allah itu. Kita dapat rasa manisnya agama itu. Dan insyaAllah segala urusan kita dipermudahkan.

Di sini bukannya nak deny tentang cinta manusia itu, tetapi ingin menegaskan bahawa Allah lah pemilik sebenar cinta itu. Tak salah untuk kita mencintai manusia tetapi seharusnya niat kita itu kerana Allah. Cinta ibu bapa kita kerana Allah. Cinta rakan-rakan kita kerana Allah. Dll. Cinta itu suci dan janganlah mengotorinya dengan perkara-perkara yang tidak sepatutnya. Wassalam.Aku cinta Allah

4 comments:

yeah n kembali said...

dll tu contohnya?

Nabilah Farhana Yahya said...

dll tu cam cinta kepada alam sekitar, cinta kepada haiwan peliharaan cam KUCING..

n said...

okayyyyy

nshira said...

:)