Thursday, August 4, 2011

sedikit peringatan

  • Di dalam Al-Quran, ada surah Wanita iaitu surah An-nisa'. Tetapi tiada surah Lelaki. So, Islam sudah lama memartabatkan wanita. Islam x pernah menindas wanita. So, wanita2 di luar sana, bersyukurlah dengan apa yang ditetapkan oleh Allah buat kita.
  • Pada zaman sekarang, tiada lagi ahli kitab yang berpegang kepada kitab yang original. So, orang Islam tidak boleh memakan makanan ahli kitab melainkan darurat yang boleh meragut nyawa kita. Ahli kitab adalah daripada golongan Kristian dan Yahudi.
  • Pabila Ramadhan, kita berkira-kira bila ramadhan akan berakhir. "Alhamdulillah, dah 5 harii. Lagi 25 hari" Itulah sikap kita pada masa kini. Akan tetapi, sahabat2 Rasulullah dahulu bersedih untuk meninggalkan bulan ramadhan yang penuh dengan rahmat dan berkat ini.
  • Kita dinasihatkan agar tidak melapkan air wuduk kita. Biarkan air wuduk itu meresap oleh kulit kita. Dan, kita hendaklah menyempurnakan wuduk kita dengan membaca doa selepas berwuduk. 

3 comments:

abomb123 said...

salam, kalau kosher tu plak mcm mane yer??dan ape bukti xde ahli kitab yg berpegang pada kitab original..sbb kalau diorg xberpegang pada kitab, xde la such things like "kosher food"..
thnks for the reminder.

Nabilah Farhana Yahya said...

kebanyakan para ulama' dah menetapkan bahawa dah xde ahli kitab yang berpegang kepada kitab yang original. semua kitab dah diubahsuai. yang pasal kosher tu, kene ikut jabatan agama islam setiap negara. contohnye, kat malaysia, banyak sangat2 makanan halal, so dont eat those yang x disahkan kehalalannya. tapi cam kat US pulak, kita try check dengan muslim food consumer. check la yang mana halal. bukan semua kosher food halal.
no problem :)

Anonymous said...

mengikut pendapat para ulama' mujtamar, ahli kitab adalah yg beriman dgn kitab2 terdahulu sblm al quran. apabila nabi saw menjadi nabi dan membawa al quran yg juga mengadungi isi kandungan kitab2 terdahulu, tiada la sudah ahli kitab. yahudi dan kristian skrg bukan lagi ahli kitab.