Monday, November 15, 2010

Janji Melayu

'Janji Melayu' merupakan frasa yang selalu kita dengar dalam kalangan masyarakat Melayu. Sikit-sikit je Janji Melayu. Kadang-kadang dah jadi kebiasaan bagi sesetengah pihak. Tapi adakah 'Janji melayu' ini sesuatu yang baik? Tepuk dada tanya selera.

Wahai masyarakat Melayu, bilakah anda mahu berubah? Sampai bilakah mentaliti 'Janji Melayu' ini perlu dipraktikkan sesama kita? Tahukah kamu bahawa dengan mentaliti macam ini, kamu pasti sukar untuk maju ke depan sebaris dengan masyarakat Cina yang lain?

'Janji Melayu' ini sangat merugikan banyak perkara dalam hidup kita terutamanya masa. Kita akan membuangkan masa orang lain yang menunggu kehadiran masyarakat Melayu dalam sesuatu majlis. Tidak lupa juga, kita lah yang akan merugikan diri kita sendiri.

Marilah kita berubah. Hapuskanlah mentaliti 'Janji Melayu' dalam pemikiran kita. Tepatilah janji-janji kita dan janganlah menyusahkan orang lain. Jika kita berubah, kita pasti akan mengecapi kejayaan pada masa akan datang.

1 comment:

Abdul.Fatah.Firdaus (affah) said...

janji melayu. malu je. tu pasal ramai bangla. tak lama lagi, hilang melayu di malaysia. bangla semua. mungkin lagi maju. sebab rajin.