Tuesday, March 3, 2009

Jawapan~

salam..
hmmm....sudah lama ku tidak meng'updated'kan blog ku ni..
tapi alhamdulillah, ku diberi masa untuk share ngan kawan-kawan tentang jawapan
bagi teka-teki yang lepas.

huuh..banyak betul jawapan yang ku terima dari kawan-kawan....ada yang kata kena tebuk lah, guna straw lah n etc...
yang sebenarnya, jawapan farah yang tepat sekali...kita kena masukkan air bersih yang sangat banyak ke dalam gelas tersebut...lepas tu, barulah air yang kotor keluar..hehehe:)

hmm..sebenarnya teka-teki ni bukan sekadar teka-teki.teka-teki ini ada maksud tersiratnya..
cuba kita lihat dari sudut lain pulak..bayangkan air yang kotor tu adalah perbuatan kotor kita yang dalam diri kita..betapa susahnya nak buangkan perbuatan tersebut...
tapi ada caranya..cara yang paling mujarab ialah dengan menambahkan amalan baik dengan banyak sekali ke dalam diri kita..setelah itu, kita patut memastikan bahawa kita tidak menambahkan perbuatan kotor pula..just tambah amalan yang baik sahaja.
insyaAllah diri (hati) kita akan bersih selepas itu..

hah..itulah cerita sebalik teka-teki ini...
hmmm...oleh itu, kawan-kawan ku sekalian..
marilah kita menambahkan amalan yang baik serta menjauhi perbuatan yang keji..
okeh...
selamat beramal XD

wassalam..

6 comments:

Spermatocyte said...

sungguh bermakna...
paham dan amal~

nyet... said...

hahaa.
amek pngajaran tu jason.
ngeh3.

Abdul.Fatah.Firdaus said...

hmm.
benar2.
introspect.

+farah+ said...

hahaa.
btol cik bell.
amt bermakna.
and,,yeayyyyy~
aku btol.
hahah :P

hidayah~ said...

alamak..abisla kembang semangkok cik farah tu..hahahahaha~

bell said...

ye2..mmg bermakne...

> farah : a'ah ko betul..tp ko betul sbb ko ade tyme usrah ari2...x aci la..hehe