Thursday, July 15, 2010

ketenangan dalam kesusahan


Hidup ini seperti sebuah roda yang berputar. kejap di atas, kejap di bawah. Sama seperti diri kita sendiri. Kadang kala kita berada di atas menikmati segala rezeki kurniaan-Nya. Dan kadang kala juga kita mengalami kesusahan dalam hidup kita ini. Walau bagaimanapun, setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.

Semasa senang, kita sentiasa berasa gembira. Semasa susah pula kita semestinya berasa tidak senang duduk macam cacing kepanasan. Sesetengah orang, kalau ada masalah je, mulalah buat perkara-perkara yang tidak elok. Contohnya orang yang hisap rokok. Hisap rokok sebab nak hilangkan stress.

Tapi, ada orang yang boleh mengatasi masalah mereka dengan tenang. Contohnya, kalau kita tengok sesetengah orang miskin yang susah, boleh je mereka hidup bahagia macam orang lain. Duit bukan pengukur bagi kebahagian. Macam Rasulullah saw kita, baginda tidak hidup dalam kemewahan. Baginda telah alami pelbagai kesusahan dalam hidupnya. Tapi, baginda sentiasa tenang dalam mengharungi onak duri kehidupannya.

Bagaimana kita hendak menjadi macam Rasulullah saw, yang sentiasa tenang walaupun dalam kesusahan?


Jawapannya telah tertera dalam al-quran, buku panduan hidup kita ini. Seperti dalam surah Ar-Ra'd :28 yang menyatakan hati kita akan menjadi tenang jika kita mengingati Allah.
So, Allah telah menjanjikan kepada kita, jikalau kita hendak sentiasa tenang kita perlulah sentiasa mengingati-Nya.

Selain itu, dalam Al-Imran: 107 berbunyi :

"Adapun orang yang muka mereka menjadi putih, mereka itu berada di dalam rahmat Allah, mereka kekal di dalamnya."

Keimanan kita kepada Allah itulah yang akan menjernihkan jiwa seterusnya memberi ketenangan dalm hidup kita tidak kira ketika kita susah mahupun senang.

Walaupun apa jua yang terjadi, kita haruslah kekal keimanan kita kepada Allah. Sesungguhnya dengan keimanan kita itu, kita pasti dalam hidup dengan aman serta tenteram.


2 comments:

NuRuL ADiBaH said...

bell,lepas baca entri kau yg ni,
aku rase lebih tenang.
thanks a lot, yea.
=)

Nabilah Farhana Yahya said...

npe diba, diba ngh ade mslh ke???
i'm happy to help :D
no problem :)