Saturday, January 26, 2013

Final Semester in Stevens

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, Allah has given great opportunity for me to study in US. I learn a lot about the people, the culture and the environment here. It is different compared to Malaysia.

Can't believe that this semester is my last semester as an undergraduate student. How fast time flies...

Right now, many things have come to my mind. What would I be next? What kind of job I want apply for? When would I want to have a family? What should I bring back to Malaysia? Hurmm. So many questions.

I know I have to make decisions. But above those questions, I have to know my priorities. I have to prioritize what really I should do next. Which is Da'wah and Tarbiyyah. As a muslim, these two things should not separate in our lives. We have to prioritize these Da'wah and Tarbiyyah. Those are our main purpose of our lives, right? Check out [2:30] and [51:56] to know about our purpose of living in this world.

But doesn't mean you can't work or doing what you want. I mean, I should do something that will benefit my these two things. For example, should find a job that would not distract my time too much. Maybe a teacher. Hee :)

Ok Nabilah, start thinking, asking around and deciding what do you really want to do. And the rest, put your trust in Allah through solat istikharah and du'a, ok!

p/s: Barakallahulakuma, Sakinah and husband. Here a special song for both of you. :)





Monday, January 14, 2013

Rahmat Allah.

Daripada Abu Hurairah R.A. dan Abu Sa'id R.A., kedua-duanya berkata: "Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Tidak duduk satu kaum mengingati Alllah, melainkan mereka dilingkungi para malaikat dan dilimpahi rahmat. Dan ketenangan turun mencurah-curah ke atas mereka, Allah menyebut-menyebut mereka di kalangan makhluk yang ada di sisi-Nya (para malaikat)." 
Hadis Riwayat Muslim

Wednesday, January 9, 2013

My Last Roadtrip

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana diberi peluang untuk menimba pelbagai ilmu dan pengalaman sepanjang road trip kali ini. Road trip kali ini ada sedikit kelainannya kerana kami berjaya menawan sembilan negeri. Subhanallah, the longest trip ever had in my life. 

Melalui road trip ini, banyak yang ku pelajari. Di Muktamar, aku berpeluang untuk berjumpa dengan Dr Harlina Haliza Siraj, seorang doktor mahupun aktivis yang banyak memberi semangat kepada kami semua. Salah satu kata-katanya amat terkesan kepadaku, 
"Apabila kita berjumpa/ berkenalan dengan seseorang, adakah kita tinggalkan secubit tentang Islam pada dia?" 

Hmm..memang menusuk di dada lah. Seperti dalam salah satu Hadis Riwayat Bukhari, 
"Dari Abdullah Ibn Amr ra, bahawa Rasulullah saw bersabda, "Sampaikanlah dariku walau hanya satu ayat."

Wondering what I had I told people about Islam...

Selain itu, the food were really good. Alhamdulillah kali ni, aunty-aunty Malaysian pun turun padang untuk membantu di dapur. So sangatlah seronok dapat makan makanan Malaysia :)

Ok done with muktamar. Road trip pula

Walaupun nak dikatakan road trip ini bukanlah pilihan utama ku, tetapi banyak ku pelajari sepanjang road trip ini. Dari tadabur alam sampailah mengenali sejarah-sejarah US. 

Sepanjang road trip, kami berpeluang untuk mengunjungi pelbagai Islamic Center dan Masjid di tengah perjalanan kami. *Masjid hopping* Ada yang besar, ada yang kecil. Ada juga yang menyediakan tempat muslimah dan ada juga yang tidak. Menarik sangat. Dan the best part was, kami seboleh-bolehnya mencari rumah Allah itu untuk solat berbanding solat di tepian jalan. Alhamdulillah :) 

Ha, tentang mencari tempat makan pun sangatlah unik. Kalau tengah hari or malam, seboleh-bolehnya kami akan mencari kedai-kedai halal. Tapi jikalau tengah-tengah highway, kami lebih banyak makan subway dan denny's sahaja. Yang menarik perhatianku adalah apabila kadang-kadang Mc Donald sahaja yang buka. Akan tetapi, kami tetap memilih untuk tidak pergi makan di situ. Semangat BOIKOT!! Alhamdulillah diberi kawan-kawan yang memahami tentang isu boikot ini. :) 

One last thing about road trip adalah kekagumanku melihat keindahan alam sekitar. I really love the beaches and the sun. Alhamdulillah berpeluang melihat matahari terbenam dan terbit. Whenever melihat matahari tu, mesti terlintas surah As-Syams. Serious jatuh cinta dengan As-syams :) 
"Demi matahari dan cahayanya yang terang-benderang." (91:1)

Kalau ikutkan, banyak lagi nak share. But I think I would stop till here. Kang panjang-panjang, boring pula. So, here are some of the photos to summarize my story :) 















Wallahu'alam..