Thursday, June 30, 2011

Date with H.I.M

Assalamualaikum semua!


Sempena Isra' Mi'raj ni, saya nak kongsi sebuah cerita sikit la kat sini. boleh x? ;p


Setiap hari kan, kita mesti nak jumpa dengan orang tersayang kan? Kita mesti nak date dengan si dia. Kalau x dapat jumpa, call pun jadilah. Betul x? Mestilah kita nak share everything dengan dia. Sebelum nak date dengan si dia tu, mesti kita prepare diri kita betul2. Kalau boleh, nak pakai bedak tu kasik wangi diri ini. Kalau boleh, nak dia suka dengan kehadiran kita. 


Bila kita jumpa dia pula, kita share macam-macam dengan dia. Kita cerita apa yang kita buat hari, apa yang kita dapat hari ni, dan macam-macam lagi. Kalau sedih, kita ngadu dekat dia. Kalau gembira pula, kita kongsi kegembiraan itu dengan dia. Seronokkan kalau ada orang yang sentiasa dengar apa yang kita cakap..


Kadang2 pula, dia kasik kita hadiah. Dia belanja kita inilah, itulah..macam2 dia kasi kat kita kan? Eeee, seronoknya ada orang kasi kita hadiah.. :)


Best x dengar cite ni? Ok, sekarang cuba kita gantikan si dia tu dengan Dia Yang Maha Pengasih, Maha Pemurah, Maha Adil dll. :)


Setiap hari, kita ada 5 kali dates dengan Dia. Subuh, zuhur, asar, maghrib & isyak. Banyak ke 5 tu? Sikitkan? Kita mesti nak jumpa date kita selalukan? Itu sebab adanya solat2 sunat. So that, kita leh bertemu Allah lebih daripada 5 kali. Muhasabah balik diri ini. Tatkala kita nak bertemu dengan-Nya, adakah kita mempersiapkan diri kita betul2? Berwuduk dengan betul2 kah? Pakaian pula macam mana? hurmm..


Bila kita solat pula, kita sentiasa berdoa kepadaNya kan? Itu seperti kita berkongsi cerita denganNya. Sesungguhnya Allah itu Maha Mendengar. Dia mendengar segala rintihan hambaNya. Tapi, jangan lupa juga tatkala kita gembira. Kita seharusnya bersyukur kepadaNya dengan rezeki yang Allah bagi tu. Rezeki itulah hadiah daripada Allah. 


LBNL, mari kita sama2 check balik solat kita. Bukan setakat pergerakan & sebutan kita kena check, waktu solat & wuduk kita perlu check juga taw. Oklah..selamat beramal~



Sunday, June 26, 2011

Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami (Al-'Imran 3:8)

Friday, June 24, 2011

Irfan Makki feat. Maher Zain - I Believe


When you're searching for the light
And you see no hope in sight
Be sure and have no doubt
He's always close to you

He's the one who knows you best
He knows what's in your heart
You'll find your peace at last
If you just have faith in Him

You're always in our hearts and minds
Your name is mentioned every day
I'll follow you no matter what 
My biggest wish is to see you one day.

I believe (2x)
Do you believe, oh do you believe?

Coz I believe 
In a man who used to be
So full of love and harmony
He fought for peace and liberty
And never would be hurt anything
He was mercy for mankind
A teacher till the end of time
No creature could be compared to him
So full of light and blessings

You're always in our hearts and minds
Your name is mentioned every day
I'll follow you no matter what
If God wills we'll meet one day

If you lose your way
Believe in a better day
Trials will come
But surely they will fade away
If you just believe
What is plain to see
Just open your heart
And let His love flow through

I believe I believe, I believe I believe
And now I feel my heart is at peace.

I believe I believe, I believe I believe...

Thursday, June 23, 2011

Jom belajar Math :)

jom blaja math..^^

Assalamualaikum anak-anak murid sume! Saya sebagai seorang yang bercita-cita (dulu) untuk menjadi seorang cikgu Matematik, tapi sayangnya tak kesampaian... sob3.

Tapi hari ini saya nak jugak mengajar subjek Matematik! Saya rasa bab ni penting sangat untuk anak-anak murid sume aplikasikan di masa hadapan. Tapi jangan risau, bab ni senang jer, dan menarik. Cikgu yang tak bertauliah cam saya pun boleh ajar.. hehehe. Jadi sume pelajar sila baca surah al-Fatihah dan doa belajar dulu, sebelum kita bermula okeh?

Okeh, tajuk bab yang akan cikgu ajar hari ni adalah; Aplikasi Darab dalam Kehidupan!

Orait, subtopik yang pertama dalam bab ini adalah Perbezaan Nilai Solat Sendirian dan Berjemaah. Solat kat mana? Aaa, kat mana-mana je pun boleh. Rukun pun sama je, sama ada buat sendiri atau berjemaah. Tempoh dia pun lebih kurang sama. Cuma kalau buat berjemaah, lagi best kan?

Untuk subtopik ini, hanya formula di bawah ni jer yang akan kita gunakan;


Formula;

Solat sendirian = RM1,

Solat berjemaah = RM27

Haa, nampak tak beza 'gaji' dia? Tak banyak pun kan? RM26 jer pun.. Tapi itu baru satu waktu! Jadi, jom kita darabkan dengan 5 kali setiap hari;


Sehari;

5 kali X RM1 = RM5,

5 kali X RM27 = RM135 (beza 130)


Waaa, banyakkan beza?? Yang solat sendirian dapat RM5 jer sehari (kalau tak ponteng:). Tapi kalau yang berjemaah, boleh dapat sehingga RM135 seorang! Boleh beli kasut futsal Adidas F50 kot. Hehe. Okeh, sekarang kita darabkan dengan sebulan lak;


Sebulan;

30 hari X RM5 = RM150

30 hari X RM135 = RM4,050 (beza 3,900)


Whoooaaa!! Boleh dapat sampai RM4,050 tuu, kalah gaji bulanan Arkitek! Selamba je boleh angkat DSLR Canon 60D. Kalau tambah lagi seribu, dah boleh pergi umrah, kan? Mesti kita dah tak tengok yang RM150 tu je kan? Takat duit minyak kereta balik Kota Bharu - Johor Bahru boleh la. Hoho. Siapa la yang nak gaji kecik?

Haaa, sekarang kita tengok berapa lak kita boleh kumpul dalam setahun;


Setahun;

12 bulan X RM150 = RM1,800

12 bulan X RM4,050 = RM48,600 (beza 46,800)


Perghhhhh!! Dekat RM50 ribu beb! Itupun belum termasuk solat-solat sunat lagi. Dah boleh angkat kereta Persona cash kot. Ke nak RM1800 je setahun? Hehe..

Ok la, let's be realistic; mungkin tak semua waktu kita dapat berjemaah. Sebab tak sempat dsb. Mungkin average 3-4 kali je sehari. So, mungkin boleh dapat dekat RM30-40 ribu lebih je ke.. Tapi kita masih ada bonus dan overtime! Bonus tu adalah seperti solat-solat sunat Rawatib (solat sunat sebelum dan selepas solat fardhu). Dan overtime lak seperti solat malam. Jadi, kita masih mampu dapatkan sehingga RM50 ribu setahun!!

Dan bayangkan berapa juta ringgit kita boleh kumpul sepanjang hayat kita... Fuh, lumayan kan?

Eh, ganjaran solat ni dalam bentuk wang ringgit ke? Buat ape duit banyak-banyak kat akhirat nanti?

Dengan 'duit' bekal yang kita ada ini la akan menjadi sumber kekayaan dan kenikmatan hidup di akhirat nanti. Berapa banyak 'duit' yang kita kumpul akan menentukan tangga syurga yang akan kita diami. Dan harus kita ingat; jika 'duit' kita lebih banyak dari 'hutang' yang kita ada, barulah layak kita diterima ke syurga Allah! MasyaAllah..

Istilah 'duit' ini hanyalah manafestasi akan ganjaran yang Allah janji di akhirat kelak. Malah ia jauuuh lebih berharga dari duit - langsung tak terjangkau dek akal, akan bentuk ganjaran yang Allah nantikan buat kita.

Jadi, jom start kumpul 'duit' banyak-banyak!! :))


ps: petikan ini ditulis oleh seorang rakan.
When you are down to nothing,
God is up to something,
The faithful see the invisible,
believe the incredible,
and receive the impossible.

Saturday, June 18, 2011

Manusia. Human. Insan. | iluvislam.com + discover the beauty of islam


Have you ever felt like going back? Have you ever felt regret? As if you could go back to that one point in time, where you wish you'd acted in another way. Or if you didn't say what you ever said.
Or you never did what you ever did, because you knew what you did was wrong, since you had a bad feeling in your heart, telling you that you have erred. And you want to fix things and make everything okay, but you just don't know how...
I'm sure most of us have felt that way, simply because we are human... And the nature of humans, we always make mistakes... And we always do wrong.
As humans, we are full of imperfections... But it is how we handle those imperfections, how we improve ourselves, how we fulfil our responsibilities as a servant and as a caliph in this world that matters in the end...

I am human. I am not perfect

I'm not the best servant of the Almighty God,
I'm not the best daughter,
I'm not the best friend,
I'm not the best leader,
I'm not the best follower,
I'm definitely no angel,
Who never does any wrong.
I have wronged. I have made mistakes. And sometimes I don't know how to go back to that place where everything was right. Sometimes I don't know how to make it right.
But... We try to do good, and try to show a good example as a human being, and do our best so that our flaws and wrongs aren't flaunted to the whole world, not so that people would think us an angel... Not so that we can be called a goody-two-shoes, but because of what the prophet reminded us a long time ago, and his words still prevail:
مَنْ سَنَّ فِي الإِسْلاَمِ سُنَّةً حَسَنَةً فَلَهُ أَجْرُهَا وَأَجْرُ مَنْ عَمِلَ بِهَا بَعْدَهُ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْقُصَ مِنْ أُجُورِهِمْ شَيْءٌ، وَمَنْ سَنَّ فِي الإِسْلاَمِ سُنَّةً سَيِّئَةً كَانَ عَلَيْهِ وِزْرُهَا وَوِزْرُ مَنْ عَمِلَ بِهَا مِنْ بَعْدِهِ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْقُصَ مِنْ أَوْزَارِهِمْ شَيْءٌ

Siapa saja yang mencontohkan di dalam Islam contoh yang baik maka untuknya pahalanya dan pahala siapa saja yang melakukannya setelah dia karena mencontohnya tanpa berkurang pahala mereka sedikitpun. Siapa saja yang mencontohkan di dalam Islam contoh yang buruk maka atasnya dosanya dan dosa siapa saja yang melakukannya setelah dia karena mencontohnya tanpa berkurang dosa mereka sedikitpun. - HR Muslim, Ahmad, Ibn Majah dan An-Nasa'i
Anyone who pointed out in Islam a good example , then for them are their reward and the reward of anyone who do it after them, because of following them; without decreasing their reward in the least. Anyone who pointed out in Islam the bad example , upon them are their sins and the sins of anyone who do so after them, in following them; without decreasing the least of their sins. - Muslim, Ahmad, Ibn Majah dan an-Nasa'i
مَنْ دَعَا إِلَى هُدًى، كَانَ لَهُ مِنَ الأَجْرِ مِثْلُ أُجُورِ مَنْ تَبِعَهُ، لاَ يُنْقِصُ ذَلِكَ مِنْ أُجُورِهِمْ شَيْئًا، وَمَنْ دَعَا إِلَى ضَلاَلَةٍ، كَانَ عَلَيْهِ مِنَ الإِثْمِ مِثْلُ آثَامِ مَنْ تَبِعَهُ، لاَ يُنْقِصُ ذَلِكَ مِنْ آثَامِهِمْ شَيْئًا

Siapa saja yang mengajak pada petunjuk maka untuknya pahala semisal orang yang mengikutinya, hal itu tidak mengurangi pahala mereka sedikitpun. Siapa saja yang mengajak pada kesesatan maka atasnya dosa semisal dosa orang yang mengikutinya, hal itu tidak mengurangi dosa mereka sedikitpun. - HR Muslim, Ahmad, ad-Darimi, Abu Dawud, Ibn Majah, at-Tirmidzi, Abu Ya'la dan Ibn Hibban
Anyone who invites toward the guide(hidayah) then upon them is the reward of those who follow, it did not reduce their reward in the least. Anyone who calls towards misguidance(dholalah) then upon them is the sin of those who follow them, it did not reduce the least of their sins. - Muslim, Ahmad, ad-Darimi, Abu Dawud, Ibn Majah, at-Tirmidzi, Abu Ya'la dan Ibn Hibban
Dearest readers, if we understand these hadiths holistically, we would be very afraid to do any sins and show it to others, and create a very bad stock exchange and become very poor...
Instead, we would want to show others any good deed we can, so that if they do good just by following us, we would get the reward even if we didn't do it ourselves! Simply by showing a good deed and causing other people to do good as well, it would make us very rich indeed! Not rich here, but in akhirah insyaAllah...
But of course, we must remember that we do good only for Allah and no one else... We try to be a good example not because we want people's approval, but because we want Allah's blessing in our lives.
Allah is our Creator, He knows us more than we do. He knows that we are always forgetful and sometimes disobedient in obeying Him.
But He asks us to hide it, don't show it to others, because the nature of humans, we tend to follow things that happen around us.
If we don't hold tight to our two sources, the Quran and Sunnah, we can easily stray, we can easily follow whatever we see, no matter it is wrong or right, since our minds isn't limitless. It has its shortcomings..
That's why we are asked to hide our aib from other people... We don't only have a responsibility to hide other people's aib, but we have a duty to honor ourselves, and protect our aib and not show it to others...
Because realise it or not, showing a bad example in Islam to other people is as if we are no longer ashamed of our wrongs. What if others follow us? Nauzubillah...
I'm sure we don't want to 'accumulate' a stock of sins just because we were careless to show to other people a sign of our disobedience to He who created us...
We're not the best servant who does too many amal... Therefore we don't want the little amal that we do to be cancelled out by that worthless stock that we 'bought'...
However, we do realise that we can try our best, but sometimes our faults can be seen clearly by other people. Only in Allah lies perfection. May our flaws become a reminder to us, that we are weak, we are forgetful, we are full of weaknesses.
We embrace our flaws, but we don't cherish it and enjoy it. Instead, we strive to become better each and everyday... So that we can truly fulfill our purpose of life which is as a servant of Allah and as a khalifah on the land of Earth.

A Chance

Sometimes, we just need to give ourselves a chance.
A chance to live.
A chance to return to who we truly are.
A chance to return to fitrah...
We continue to move on because we have that hope...
The hope that He promised us.
Even though we always forget him,
Even though He isn't the one we put first on the list,
that hope is always there whenever we seek it.
Here is the hope:

قَالَ اللهُ تَعَالَى: يَا ابْنَ آدَمَ، إِنَّكَ مَا دَعَوْتَنِي وَرَجَوْتَنِي، غَفَرْتُ لَكَ عَلَى مَا كَانَ مِنْكَ وَلاَ أُبَالِي، يَا ابْنَ آدَمَ، لَوْ بَلَغَتْ ذُنُوبُكَ عَنَانَ السَّمَاءِ ثُمَّ اسْتَغْفَرْتَنِي، غَفَرْتُ لَكَ، يَا ابْنَ آدَمَ، إِنَّكَ لَوْ أَتَيْتَنِي بِقُرَابِ الأَرْضِ خَطَايَا، ثُمَّ لَقِيْتَنِي لاَ تُشْرِكُ بِي شَيْئاً، لأَتَيْتُكَ بِقُرَابِهَا مَغْفِرَةً - رَوَاهُ التَّرْمِذِيُّ وَقَالَ: حَدِيثٌ حَسَنٌ صَحِيحٌ
From Anas, radiyallahu 'anhu, who said: I heard the Messenger of Allah, sallallahu 'alayhi wasallam, say:

"Allah the Almighty has said:
'O son of Adam, so long as you call upon Me, and hope in Me, I shall forgive you for what you have done, and I shall not mind.

O son of Adam, were your sins to reach the clouds in the sky and were you then to ask forgiveness of Me, I shall forgive you.

O son of Adam, were you to come to Me with an earthful of sins and were you then to face Me, without having associated anything with Me,

I shall grant you an earthful of pardon.' "

(Recorded by Al-Tirmidhi, who said that it is a good and sound hadith)

Forgives Us Allah

He asks us to come to Him...
Come, and ask His forgiveness, for He would never hesitate to give it...
As long as we don't enjoin Him with others.
But sometimes, we forget ourselves.
We forget who we are,
And we forget to ask.
Are we too proud to ask?
Are we too proud?
Are we too arrogant?
Are we too forgetful?
Forgive us ya Allah...
Give us Your protection from all our wrongdoings and imperfections
Give us strength to be steadfast in this path
Let our flaws be a reminder to us
That we are only Your servants and nothing more
Grant us your bless and love,
For only You are the Most Gracious, Most Merciful, Most Forgiving...
May there always be a way back, whenever we do err, whenever we do wrong, whenever we stray from the path of rightness. Amin.
Kita hanya manusia, dan manusia sering terlupa. Marilah mengingatkan sesama kita, moga berjumpa di syurga~

 article is taken from : Manusia. Human. Insan. | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Friday, June 17, 2011

pemberian

salam.

Hari ni ku rasa sangat seronok. Walapun penat berjalan ke sana ke mari, tapi rasa puas menyelongkah seluruh pelusuk Woodbury Outlet. Macam2 kedai kami masuk. Pilih itu pilih ini, sampai pening kepala la memikirkan apa yang nak dibeli untuk orang yang tersayang. Akhir sekali, barang yang ku beli semuanya untuk kaum keluargaku di Malaysia. Walaupun x beli untuk diri sendiri, tapi ku rasa sangat puas.

Mari ku cerita kenapa ku rasa puas membeli barang untuk mereka. Begini, setiap pemberian yang ku beli untuk mereka adalah tanda kasih sayang ku terhadap mereka. Mereka telah banyak menolong ku dari kecil sampailah sekarang. Ku akan lebih seronok pabila melihat ekspresi muka mereka tatkala sampai di Malaysia nanti. Pemberian itu juga adalah tanda penghargaanku terhadap mereka.

Bagiku, tak salah nak memberi apa2 kepada siapa2. Macam di sini, tak salah kalau share2 makanan dengan kawan ke. Pemberian itu dapat membuat seseorang tersenyum. Itu yang seronok tu. Islam pun menggalakkan kita memberi hadiah dan sedekah kepada orang.

Bukan bermakna lagi banyak kita memberi lagi banyak harta kita yang kurang. Salah konsep tu. Cuba tengok kisah Abdul Rahman b. Auf, sahabat Rasulullah. Beliau seorang yang sangat2 kaya dan dermawan. Walaupun beliau telah memberi seluruh hartanya kepada jalan Allah, hartanya tidak pernah kurang. Itu namanya rezeki.

So, jangan kedekut. Rajin2lah memberi, sesungguhnya perbuatan itu amatlah mulia di sisi Allah.

Tuesday, June 14, 2011

dua puluh

Salam.

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana Allah masih memanjangkan usiaku ini. Orang kata lagi bertambah usia kita, lagi dekat kita dengan ajal. Betul sangat tu.

Ku sudah 20 tahun. Sudah besar orang kata. Kawan2 selalu kata sudah boleh kahwin. ;) hehe. Ketentuan untuk kahwin itu bukan pada umur tapi pada kematangan dan persediaan serta izin-Nya.

Ape eh perasaan dah 20 tahun ini? Macam biase je rasenye :) tidak! ku ade rase berbeza tatkala umur ini tiada lagi angka 1 di hadapan. Ku bukan lagi budak remaja biasa sudah. Ku perlu berubah untuk lebih matang dalam segala urusan.

Dikesempatan ini, ku inginlah mengucapkan ribuan terima kasih terutamanya buat ayah, ibu, naqeeb, nadia, najwa, wan, acu, ira, syafiq, mama, along, auntie, makcu dll. Tak dilupa juga pada rakan2 yang wish through fb, ym, skype, sms, call, face2face, yang buat surprise, yang beli kek, yang dedicate video, yang tuang bedak, yang mendoakan & yang bagi hadiah. Terima kasih sangat2.

InsyaAllah, I'll be a better person from this moment onward. May Allah bless u all too..

Monday, June 6, 2011

Jumaat 3 Jun 2011

salam.

Jumaat lepas saya rase agak tidak keruan. Macam2 yang saya fikirkan. Homework, Home and other things. So, saya membawa diri ke rooftop Madison. Saya mengambil ketenangan di sana. Alangkah indahnya tatkala melihat langit Allah yang terbentang luas itu. Melihat langit yang begitu indah, saya rasa sangat tenang. subhanAllah. Ok lepas ini, saya mahu ke atas lagi. :)