Tuesday, July 5, 2011

Tarbiyah Asas Kehidupan Kita

Salam.

Hari ni, terasa nak share something yang saya dapat from Kuliah MISG baru-baru ini. Kuliah ini disampaikan oleh IM Asyraf. Ia berkaitan dengan kepentingan tarbiyah sebagai asas kehidupan kita. So, here are some the keypoints that I got from the Kuliah.

  • Tarbiyah itu boleh dilakukan dalam pelbagai bentuk seperti pendidikan, pelajaran dan sentuhan.
  • Tidak semestinya melalui pelajaran agama sahaja, bermain bola pun boleh dijadikan tarbiyah pabila kita berniat kerana Allah. Main bola kan adalah salah satu cara kita bersenam termasuk dalam Qawiyyul Jismi, salah satu daripada 10 Muwosafat tarbiyah.
  • Tarbiyah secara kesusahan pula dapat dilihat dalam kisah para muslim menggali parit untuk perang khandak. 
  • Tarbiyah bukan untuk kita tunggu tapi kita harus mencarinya.
  • Manusia tidak dinilai pada permulaannya, tidak juga pada pertengahannya, tetapi manusia dinilai pada pengakhirannya iaitu ketika nyawa kita diambil oleh malaikat.
  • Taqwa adalah seperti berjalan diatas jalan yang penuh dengan duri.
  • Pendidikan yang sebenar adalah apabila diajar sesuatu perkara, perkara itu bukan sekadar masuk ke dalam otak sahaja, bahkan ia masuk ke dalam hati
  • usrah adalah salah satu cara didikan yang mengetuk hati.
  • Perjumpaan dengan sahabat merupakan tarbiyah juga. Teringat sahabat, teringat Allah juga.
  • Proses tarbiyah bukan setakat dekat diri sendiri sahaja tetapi kepada masyarakat juga.
  • Proses dakwah itu adalah proses mentarbiyah diri kita sendiri.
  • Sama-samalah kita perbaiki masyarakat kita ini dan InsyaAllah Allah akan perbaiki diri kita sendiri.
Alhamdulillah, dapat juga saya share dengan kalian semua. Walaupun sudah berkurun kuliahnya, saya nak juga share dengan semua. Hope kita dapat manfaat bersama-sama.

5 comments:

PuteriBonda Anis said...

bestnyer nabilah T__________T
sgt dush3
sgt mengetuk pintu hati

T________T

suka sgt part "Manusia tidak dinilai pada permulaannya, tidak juga pada pertengahannya, tetapi manusia dinilai pada pengakhirannya iaitu ketika nyawa kita diambil oleh malaikat."

tq tau

:)

n said...

bkn ada satu part tu dia kata kalau kita nak tarbiyah org tu kita kena jadi kawan dia dulu ke? lebih krg la. aku x ingt sgt.

nadiah said...

Salam Nabilah.

Thanks for this sharing!

I like this part best;

Perjumpaan dengan sahabat merupakan tarbiyah juga. Teringat sahabat, teringat Allah juga.

Teringat saat kita berusrah di INTI. Bestnyaaa!

:)

p/s: Selamat pulang ke Malaysia Nabilah! (:

Nabilah Farhana Yahya said...

nisah : tu la kan..mungkin iman kite tinggi sekarang, tapi kite xtaw iman kite time pengakhiran hidup kite kan? so, mari kite cube untuk keep our iman at the good level k :)

n: ade rasenye IM Asyraf cakap pasal tu. x sempat nak tulis sume..

nadiah: wslm. kan ade siapa tah yang pernah kate, seseorang sahabat itu adalah apabila kita pandang die, kite teringat kat Allah...nadiah ingat x tu kate2 siape x? lupe la..hee..thanks.kamu balek jugakkan nnt?

ranting kayu basah said...

tertarik dgn yg ni

"tarbiyah itu perlu dicari, bukan di tunggu"

indeed!

terima kasih, kak bell

;)