Saturday, August 28, 2010

New Beginning

salamu 'alaik.

today is my first weekend living outside of Malaysia.
New Jersey, here I am.
To study,
To make new friends,
To gain new experience,
To be more independent,
To learn about life.

Alhamdulillah,
everything goes well.
Just received our laptops,
Meet the dean to get the schedules.
Get the new no. phone.
meet the seniors.


Next week will be our first week of class.
will meet the prof.
meet the classmates.
n so on~

Hope i'll try to survive in here.
With God bless, i'm hoping that all of us will do best to become a great person not in the study only but in other aspects like our soul.insyaAllah.




Sunday, August 22, 2010

tomorrow is the day~

salam.

tomorrow, i'll be flying to US.

to start my new life as a student there.

learning new things,

feeling the new environments,

meeting new friends.


STEVENS INSTITUTE OF TECHNOLOGY,

my future college.

hope i'll enjoy living in US.


Ya Allah,

make things go smoothly for tomorrow.

hope we'll arrive on time.

hope nothing will happen to us.


Friends,

pray for my best k :)

sorry for all my wrongdoings

thanks for everything.



Wednesday, August 18, 2010

perihal orang nak tinggalkan rumah

salam.

empat hari je tinggal sebelum ku berangkat ke US.

almaklumlah nak fly la katenye, macam2 terjadi kat umah nih.

adek : kaklong, kaklong rase kaklong nangis x tyme kat airport nnt?

kaklong: hmm..kaklong nanges ke, adek yang nanges dulu?? hehe

adek: kaklong, nnt before kaklong fly, nak tido ngn kaklong dulu boleh??

kakak: x best la nnt kaklong xde. xde orang nak tolong nadia..

ibu: hmm..camne la nnt kaklong xde kat umah..sume mende ibu kene buat..

wan: ha, bile lagi nak suro kaklong buat keje..nnt dah fly x dpt tolong wan..

hurmm..macam2 kerenah ahli keluarga ku ni..beli teringat balik, rase sedih membelenggu diri ni..sedih pulak nak tinggalkan family kat sini.
tapi, cita2 harus diteruskan. InsyaAllah dengan berkat doa ibu & ayah ku, akan ku belajar sungguh-sungguh di US kelak..

Friday, August 13, 2010

Ramadhan Al-Mubarak

salam ramadhan buat semua.

alhamdulillah, sudah tiga hari kita berpuasa. Semoga ramadhan ini menjadi tempat kita mendidik diri ini ke arah yang lebih baik. InsyaAllah.

Ramadhan yang hadir bukanlah semata-mata untuk kita menahan diri daripada perkara yang membatalkan puasa sahaja. Akan tetapi, ramadhan ini Allah kurniakan kepada kita sebagai satu bulan yang penuh dengan rahmat-Nya. Mohonlah apa-apa sahaja kepada-Nya, insyaAllah Dia akan memakbulkan.

Ramadhan sharul Quran. Pada bulan inilah Al-Quran diturunkan. Oleh itu, marilah kita mengisi masa kita dengan membaca Al-Quran. Bertadarus, tadabur, menghafal serta mendengar ayat-ayat suci Al-Quran. Sesungguhnya dengan ayat-ayat suci ini hati kita akan disinari dengan cahaya yang gemerlapan.

Masa yang paling ditunggu-tunggu apabila berpuasa adalah masa kita nak berbuka. Pelbagai jenis hidangan, kuih muih disajikan untuk kita berbuka puasa. Bazaar menjadi tempat kunjungan orang ramai. Akan tetapi, diingatkan agar kita tidak membazir tatkala membeli juadah berbuka puasa. Ingatlah pada orang-orang susah, mereka pasti kekurangan makanan. Daripada kita membazir, lebih baik kita membeli juadah untuk santapan orang yang lebih memerlukan. Sedekahlah kepada mereka.

Daripada Zaid bin Khalid al-Juhhani r.a,. daripada Nabi SAW sabdanya, “Sesiapa yang memberi makan (berbuka) kepada orang yang berpuasa, ia akan mendapat pahala seperti orang yang berpuasa itu dan pahala orang yang berpuasa itu tidak berkurangan walau sedikitpun”.

Akhir sekali, marilah kita jadikan ramadhan ini lebih baik daripada ramadhan yang lepas. Imarahkanlah hari-hari kita di dalam bulan ini dengan bacaan Al-Quran, zikrullah, sedekah dll.

~Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak~

Tuesday, August 10, 2010

kuih raya buatan sendiri

cornflakes white chocolates




cornflakes bermadu resepi amie


terhangit skit.

Friday, August 6, 2010

mereka pergi~

salam.

hari ni, Syafadzilah, Farah Afiqah, & Hanis Munirah akan berangkat ke US.
semoga perjalanan mereka dilindungi Allah daripada segala bencana.
semoga mereka selamat sampai ke Uni masing-masing.

Syafa,
lemah lembut budi pekertimu tidak akan ku lupa sampai bila-bila.

Ara,
kerianganmu sentiasa membuatku tersenyum.

Hanis,
dirimu itu tiada pengganti.

Semua,
kawan baikku sampai bila-bila,
kenangan bersamamu takkan ku lupa,
tunggu ku datang US ya!

:D
p/s: hasil nukilan yang x seberapa

Tuesday, August 3, 2010

p.i.o.n.e.e.r.s

salam.

hanya tinggal 20 hari lagi, sebelum ku berangkat ke US.
alhamdulillah, hajatku tercapai apabila ku dapat berjumpa dengan mereka.
first2, bulan Jun yang lepas, ku celebrate birthdayku dengan Syida..my besties eva :D
seronok. we had our great time together at KLCC.


Then, hari khamis yang lepas. I helped my auntie to take care a booth in UIAM.
Fortunately, I met Mami & Mamai. My beloved Top 5 :D ..
We talked about our life & studies. We ate together too..
happy sangat2.. :))



And the best day ever was the 31st july. Our so called reunion..
Me, nabilah sifyan, roy, adibah, fida, faas, JLo, sizu, farah, & zaty fieqa..
We gathered at the food junction & talked & talked & talked...
laughing together..taking pictures..n many mores...
everyone has changed to become a grown up girl(i guess)...heheh
so much fun we had together :)))




Alhamdulillah, the great moment we spent together~
Thnx Allah for giving me the opportunity to meet them~
Fwenz, hope to see u again one day :)