Thursday, July 30, 2009

Follow these tips !!!

salam...
ha.next week final exam.owh.have u prepared?????
hurmm...
today, i'd like to share something with u guys.some tips that may help u during the exams. these tips i got it from the ceramah yesterday. so, lets see whats the tips are !?!

1. Always take ablution (wudu)
After we wake up in the morning, we have our wudu. When we want to go to exam, we have our wudu, as well as after finishing the exams. As ustaz said, this will make the examiners give higher marks. InsyaAllah. And with wudu, we may easily answer the exams. Allah will help us. InsyaAllah.

2. Recite surah Kahfi (18 : 1-110)
Recite this surah at least once during the exams week. As the surah is quite long, we can recite one page per day. Starts from today. You may finish it by the end of the exam week. Hope fully, by reciting this surah, Allah will help us in our studies.

3. Recite Ayat Kursi
As ustaz said yesterday, keep on reciting this ayat Kursi. When walking to the exams, recite this too.

4. Eat raisins (kismis)
Raisins have a lots of vitamins. It helps us with our memory and many mores. But remember, dont forget to selawat first before eat. :D

So friends..
These are what i got yesterday. hurmm..it is simple right ?!?!
so, lets try to follow the tips, ok??
anyway, GOOD LUCK FRIENDS !!!!

Monday, July 27, 2009

can i be not happy???

hurmm..
seems like i'm okay..
seems like i'm always happy..
but truthly no..
i'm just normal student..
under lots of pressure..
huhu..

so..
can i be not happy??

Ya Allah..
give me strength to cope with this life..
...............................................

Thursday, July 23, 2009

~2 friends with letter A~

..2 friends that had rock my life...
...both had been my classmates once..
..both have their names started with A..
..both wears spectacles...
..both are my friends..

..well..
..one lived below my room..
..one was my neighbour..
..one was born in JUNE..
..one was born in JULY..
..one always wears t-shirt..
..one always wears blouse..

..but..
..both are good friends..
..both are smart..
..both leave us here..
..both will be flying to US..

...anyway..
..i'm glad to have them as my friends..
..i'm happy to know you both..
..hope both of you will not forget us, here..

..they are...

Thursday, July 16, 2009

Kenapa & kenapa & kenapa???

salam 'alaik..

kadang-kadang ku terpikir..
kenape ku susah sgt nak jawap exam..
kenape ku susah sgt nak bce us history..
kenape ku susah sgt nak ingat formula..
kenape & kenape & kenape???

kadang-kadang ku terpikir..
wlp0n aku dah study bagai nak gle,
tp result x sebagus mereka yg lain..
wlpon dah ikut sume tips-tips,
tp masih buat careless mistake..
kenape ye???

owh..
ku rase mungkin sebab Allah nak uji ku kot..
ku rase mungkin ku x cukup mintak tolong Allah kot..
ku rase mungkin ku x cukup dekatkan diri kpd Allah kot..
ku rase mungkin ku mengabaikan Allah di saat ku sibuk menelaah..

owh Allah..
ampunkanlah hamba-Mu ini..
ku terleka..
ku lalai..

"Wahai manusia! Kamulah yang memerlukan Allah; Allah Dialah Maha Kaya ( tidak memerlukan sesuatu), Maha Terpuji." ~Surah Fatir [35-15]

MasyaAllah..
Sungguh tersentuh dengan ayat di atas. Kita amatlah bergantung kepada-Nya dalam setiap sesuatu. Janganlah kita sakan belajar tapi kita lupa Allah. Kita lupa minta pertolongan Dia
untuk memudahkan pembelajaran kita. Kita lupa Allah. Na'uzubillah..

Rakan-rakan...
Ingatlah kita pada Allah..
Zikirlah kita kepada-Nya..
Semoga Dia senantiasa berada di sisi kita..
Amin..

Renung-renungkan..
wassalam..

Friday, July 3, 2009

bermulalah dengan sesuatu yang menarik~

salam..
kawan-kawan,
macam mana ek nak ajak orang laen pergi ceramah @ usrah???
hurmm..berfikir sejenak...

time usrah hari tu, k.izzati ade bagitahu kami pengalamannya untuk ajak junior2nye untuk join usrah. die kate, kalau kita nak ajak seseorang untuk melakukan sesuatu perkara yang baik, kita hendaklah bermula dengan sesuatu yang menarik. sesuatu yang dapat menarik minat mereka. apa ek????
hurmm... k.izzati kate, dengan MAKANAN...hah! betul x?!?! makanan adalah sesuatu yang menarik kan??? :-D

betul jugak kate k.izzati tu..contohnye, kwn ku ini mule join usrah sbb MAKANAN..sbb die diajak untuk join makan satay kajang(kalau x silapnya la) kat blok A. lepas tu, bermulalah ikatan perkenalan antara akak naqibah dengan mereka..wah bestkan..the power of food..hihi..

nway, tadi ku bace blog nisah..lepas tu, ku terfikir. agaknye kenape orang x join ceramah ek? mungkin sebab mereka xtaw ape yg ade dekat surau tyme malam jumaat tu kot..
meh ku kongsi sikit agenda yang ade kat surau pada mlm itu. solat maghrib, bacaan yassin, ceramah, solat isyak, & serba sedikit MAKANAN yg disediakan.. hah!! kan best tu. ade makanan..
hurmmm...so lepas nih, kita bolehlah gunakan MAKANAN sbg salah satu cara untuk tarik kwn2 & adik2 kita untuk pergi ke surau pada malam jumaat..tpkan, later kita kne betulkan niat kita balik taw. pergi majlis ilmu itu kerana ALLAH. ha..tu yg sebetulnya taw..

betulkan, MAKANAN itu sesuatu yang menarik..
terima kasih kepada pemberi nikmat MAKANAN itu..
syukran ALLAH..
wslm