Friday, June 26, 2009

baiti jannati

salam 'alaik..
hurmm..
today is friday..time to go back for the intianz..
INTi will become quite and peace over the weekend..
less cars..more parking lot..:)

but..
here i am..
staying back in INTI with others..
studying, chatting, moviing n much more..
heheh..

actually, i just came back from home this afternoon..
staying in home really release the tension..
watching the television..
going to Giant..
breaking fast with family..
sisters joined us too..
"wah kakak, congrates pose penuh..
adeq plak, nanti cube lagi yer.."
best...

but..
oh no!
homework!!
not finish yet..
huhu..

:(

Sunday, June 21, 2009

tagged by ara

1) Bekas kekasih saya - hurmm...sape yer..

2) Saya sedang mendengar shira & tini berborak

3) Mungkin saya patut bace us history..

4) Saya sukaberblogger..

5)Sahabat-sahabat saya semua orang terutamanya yang di INTI ini.

6) Saya tak fahamkenapa saya perlu buat tagged nih..

7) Saya kehilangan short-term memory XD.

8) Ramai yang berkata kata..

9) Cinta itu adalah sesuatu yang suci pabila ia dtg dengan keredaan Allah.

10) Di suatu tempat, seseorang sedang membenci aku??

11) Saya akan cubablajar sungguh2 agar dpt membanggakan ibu bapa ku..

12) Perkataan SELAMANYA membawa maksudforever n ever..

13) Telefon bimbit sayaade di sisi saya..

14) Bila saya terjaga saya bukak mata

15) Saya paling meluatdgn org yang ckp x serupa bikin..

16) Pesta/parti adalahberlebih-lebihan

17) Haiwan yang paling comel pernah saya temuikucing siam.

18) Peringkat umur yang paling menyeronokkan saya ialah13-17

19) Hari ini sye tertinggal kunci di bilik..

20) Malam ini saya akan bace us history..

21) Esok pula saya akanke kelas seperti biase..

22) Saya betul-betul inginkan 4.00 & jadi seorg muslimah yang sejati..

23) Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini hurmmm..

24) Pusat membeli-belah atau arked permainan - membeli-belah la..

25) Makanan Barat atau Jepun? both..

26) Bilik yang terang atau gelap? due-due p0n boleh.

27) Makanan segera adalahfast food

28) Ayat terakhir yang anda telah katakan pada seseorangthnx zimah & syira for the bear..

29) Siapa yang anda ingin tag:

tini,
bee,
alyaa

Saturday, June 20, 2009

Kebesaran-Nya

..salam semua...

...burung-burung terbang tinggi..
...menggapai si awan..
....berkicauan dengan merdu sekali....
....bersama rakan-rakan..

...indahnya alam ini..
...terpana aku dibuatnya..
..ku tertanya-tanya dalam diriku ini..
..siapakah penciptanya??


..hatiku berkata-kata..
..menjawab persoalan ini..
..Allah lah yang Maha kuasa..
..mencipta seluruh alam yang tesergam indah ini..

Wednesday, June 17, 2009

^ - ^

salam...

GOOD LUCK
KAWAN-KAWAN
FOR
PHYSICS TEST !!
:-D

A & A+

SEMOGA ALLAH
MEMBANTU ANDA K...

AMINN...

Saturday, June 13, 2009

hARi iNi dLm sEjaRah

salam'alaik...
hari ini, ku genap 18 tahun. x sangka masa berlalu dgn pantas. dah 18 tahun ku hidup di bumi ini. Syukur Alhamdulillah...

Nak dibuatkan cerita, tepat pada jam 0000 (13/06) di common room blok M, ku telah terime byk msg dr rakan2 sekolah.gembira yg teramat. :-) bagi budak INTI pulak, tini & syahida jadi org pertama yg wish. Tini kate "sorry la bell..x dpt buat pape utk ko..bz..2mrw aku blanje makan.." hurmm..time tu, ade sedikit rase terkilan. tp takpe la. maybe bukan nasib ku utk sambut bday dgn rakan2.. :-(

lepas tu, ku p0n balik bilik. tp sebelum tu, ku singgah ke bilik latifah utk mengambil kunci yg telah ditinggalkan di situ. ku p0n membuka pintu ku seperti slalu.
SURPRISE!!
HAPPY BIRTHDAY 2 U (2X),
HAPPY BIRTHDAY 2 BELL,
HAPPY BIRTHDAY 2 U..

~decorations~

huh..terkejut !!! tak sangke same skali. gembira x terkate. sampai tangan p0n sejuk cam ais. :-D wah bilikku telah dihiasi belon2 dgn cantik skali. so, bermula lah sesi memotong kek dan makan kek. sedap. ramai yg dtg. Almost 20 org la dlm bilik ku ini. sambil mkn, kami dihiburkan dgn beberape tayangan yg direka khas oleh Tini, Syafa, Ara, Amie & Alyaa. sweet sgt.. celebration 2 brjalan smpai pukul 4 la.. byk yg kami borakkan..siap ade truth or dare lg. tp cm truth jer. dare nyer x de p0n..best. haish..lepas nih sure ade yg berbakat utk jadi paparadzi Melodi..hihi..
kotak kek 'chocholate indulgence'

keesokan pula, family ku datang. kami breakfast di sebuah restoran di nilai square. lps 2, kami sempat singgah di Nilai Square utk beli baju raye..heheh..then, kami bergerak pulang ke INTI. Ibu hadiahkan sehelai blaus yg sgt lawa..jalur2 lagi tu. Thanx ibu. Ayah pulak sponsor kek n breakfast. thanks ayah. Adek2 pule bagi keychain. sweet. :-)..
~kek dr rumah~baju ibu bg~

Akhir kate, thanks kepada semue yang terlibat termasuklah yg wish through sms @ ym @ facebook @ manually, yg bg hadiah dan yg sponsor kek n everything..really fun and i do appriciate it so much. will never forget this moment. Btw, ku nak mintak maaf jugak klu pernah melukakan hati korang ke @ buat korg x puas hati ke taw. 0-0 k.. thanx again n sayang kamu sume :-)

~hadiah~

Wednesday, June 10, 2009

Al-Ma'tsurat??? Apakah itu???

salam'alaik..
rakan-rakan, tahukah anda apa itu Al-Ma'tsurat? Bagi yang bersekolah di asrama @ di sekolah agama, mungkin anda pernah membacanya. Tapi bagi yang tak pernah dengar tentang ini, saya akan mengupas sedikit tentang Al-Ma'tsurat ini.

Al-Ma'tsurat ini adalah himpunan do'a & zikir Rasulullah S.A.W. Baginda membacanya ketika pagi & petang. Do'a dan zikir ini dikumpul oleh Hasan Al-Bana dan dibukukan agar kita dapat membacanya dengan mudah.

Rakan-rakan, Al-Ma'tsurat ini banyak manfaatnya. Hal ini kerana, di dalamnya terkandung amalan-amalan yang dapat menguatkan iman, istighfar, mensyukuri nikmat, memohon kesihatan dan sebagainya.

hurmm..cakap pasal manfaat nih, saya ingin berkongsi sedikit tentang kisah benar yang berkaitan dengan keajaiban Al-Ma'tsurat ini. Begini ceritanya.....

Ada seorang pelajar ini. Dia adalah seorang murid Tingkatan 4 yang biasa-biasa aje. Takde la pandai sangat. Selalu dapat no 70+ / 178. Tetapi, suatu ketika dahulu, dia telah diperkenalkan dengan Al-Ma'tsurat ini. Dia amatlah tertarik akan Al-Ma'tsurat ini. Setiap pagi dia akan membaca Al-Ma'tsurat ini sebelum dia ke kelas. Amalan dia berterusan hinggalah dia meningkat umur ini.
Nak dibuatkan cerita, ketika dia mula beristiqamah dalam membaca Al-Ma'tsurat ini, dia sedang menduduki peperiksaan Mid-Term 1. Dia dapat merasakan bahawa hatinya sangat tenang semasa dia menjawab kertas peperiksaan itu. Dan usahanya telah membuahkan hasil. Dia mendapat keputusan yang sangat memberangsanagkan. No 11 / 178 !!! Wah, terkejut !! Tak pernah dia dapat keputusan yang sebagus itu. Bagi pelajar ini, amalan membaca Al-Ma'tsurat ini lah yang membantu dia berjaya dalam peperiksaan tersebut. Ini disebabkan, dia menjadi lebih dekat dengan Allah dan Allah sentiasa berada di sisinya.

Ha rakan-rakan. Macam mana? Hebat tak Al-Ma'tsurat ini? Hebatkan. Dengan membaca Al-Ma'tsurat ini, kita akan lebih dekat dengan Allah, Pencipta kita. Seronok. Bukan itu sahaja, kita juga akan mendapat pahala kerana telah melaksanakan sunnah Rasulullah SAW. Bukankah itu sangat bagus??

hurmm...Konklusinya, marilah kita amalkan pembacaan Al-Ma'tsurat ini. Kalau boleh pagi & petang. Kalau tak pun, buatlah sekali setiap hari. Moga-moga, dengan membaca Al-Ma'tsurat ini, hati kita akan sentiasa mengingati Allah dan sentiasa tenang serta bersih. Amin...









Thursday, June 4, 2009

A day in ICSJ..

salam to all..
hmm..just now, my friend and i went to ICSJ to meet our lecturer, Mr. Bad.
ICSJ is different compared to INTI-UC. There, we can easily have our meals. Just name anything you want to eat. western? pizza hut? McD? Burger King? Subway? Korean food? many mores..
but that is not what i want to share with you..

Actually, we met Mr. Bad at the Restoran Majeed nearby the college. At first, we talked about our term paper and so on. Later, he started to talk about many things especially about religion. I am quite surprise to know that he quite a religious person. These are some particular things he told us there :
  • He said that Islam is not about praying, reciting Al-Quran, Hajj, Syahadah only. It is about everything around us. We are Islam. Other creatures are Islam too. Doing good things and leaving back the bad things are Islam. Islam is the way of life, right friends?
  • He also said that we better recite our prayer by using our own language. Means that if we Malay, we may recite in BM, Indian may recite in Tamil and Chinese may recite in Hokkien or Cantonese. This is because, we much more understand what we pray to ALLAH. But, it doesn't mean we cannot recite prayer in Arab. We still can but it is better to know the meaning first.
  • The last thing is that we should always think about death. Thinking about death can prevent us from doing the bad things. Anyway, we do not know when we will died, right? We might died tomorrow or even after a second. Who knows? Just only Allah knows about it.




So friends..Think and Practise..wassalam..