Thursday, July 16, 2009

Kenapa & kenapa & kenapa???

salam 'alaik..

kadang-kadang ku terpikir..
kenape ku susah sgt nak jawap exam..
kenape ku susah sgt nak bce us history..
kenape ku susah sgt nak ingat formula..
kenape & kenape & kenape???

kadang-kadang ku terpikir..
wlp0n aku dah study bagai nak gle,
tp result x sebagus mereka yg lain..
wlpon dah ikut sume tips-tips,
tp masih buat careless mistake..
kenape ye???

owh..
ku rase mungkin sebab Allah nak uji ku kot..
ku rase mungkin ku x cukup mintak tolong Allah kot..
ku rase mungkin ku x cukup dekatkan diri kpd Allah kot..
ku rase mungkin ku mengabaikan Allah di saat ku sibuk menelaah..

owh Allah..
ampunkanlah hamba-Mu ini..
ku terleka..
ku lalai..

"Wahai manusia! Kamulah yang memerlukan Allah; Allah Dialah Maha Kaya ( tidak memerlukan sesuatu), Maha Terpuji." ~Surah Fatir [35-15]

MasyaAllah..
Sungguh tersentuh dengan ayat di atas. Kita amatlah bergantung kepada-Nya dalam setiap sesuatu. Janganlah kita sakan belajar tapi kita lupa Allah. Kita lupa minta pertolongan Dia
untuk memudahkan pembelajaran kita. Kita lupa Allah. Na'uzubillah..

Rakan-rakan...
Ingatlah kita pada Allah..
Zikirlah kita kepada-Nya..
Semoga Dia senantiasa berada di sisi kita..
Amin..

Renung-renungkan..
wassalam..

11 comments:

nyet... said...

yeah.
ujian.
mungkin usaha tak cukup lagi kot.
kita(manusia) mudah ingat kita dah lakukan yang terbaik.
tapi, adakah yang terbaik bagi kita itu dah btol2 terbaik utk dpt sesuatu itu?
sama mcm solat, doa, zikir.
bnde tu kita tak tahu tuhan dah terima ke tak.
mungkin kita ade perasaan yg tak bape bagos time buat.
who knows.

Nabilah Farhana Yahya said...

to nyet :
btol tu...
kite x sedar yg kite nih kdg2 cepat puas hati..
study skit jer, dah mcm stdy byk..
kite patutnye kne sungguh2 blajar
n then bru leh tawakal..
:)

tini said...

right at the time..
thanx bell

Syazwan said...

KadanG2 KitA stUdy 24 jam..
sama ada sEdar AtaU x...
KitA luPaKAn sesuatu..
KitA luPakan Ape yg SelaLu kita LakukAn...
Nice PosT...

Nabilah Farhana Yahya said...

to tini :
:D no hal lah..kite kan kwn..sentiase igt-mengingati..post nih utk diriku gak..
XD

to syazwan :
betul 2..
hurmm..thnx..

Anonymous said...

hmm... nice post...
kejayaan di dunia bukan lah segala-galanya...kejayaan di akhirat sana yang kita mahu...Allah tak tgk pon result periksa kita.... Allah melihat dan menilai keikhlasan kita berusaha... so, berusahalah bersungguh-sungguh krn Allah dan skalikan dgn doa dan tawakkal... result yg kita dpt tu...tu lain crite.. kalo berjaya...bersyukurlah... kalo gagal... bersyukurlah jugak... dan doa kpd Allah supaya sentiasa kuatkan kesabaran kita supaya kita tidak berputus asa.... k...

kuchinque said...

hm. somehow, my latest entry is very much related to you. uhhh, I wonder why? Maybe that's Allah's way to help you to get the answer. ^___^

great news, you are being tested!

Nabilah Farhana Yahya said...

to anonymous :
thnx..btol 2..ALLAH bukan tgk pada hasilnye tp ALLAH tgk pada usaha kita..
so kite kn usaha sungguh-sungguh..
:D


to k.kd :
yeah..think so..k..i'll read ur post k.
XD

wafi said...

btul lah tuh
Allah menguji kite
sejauh mane kite igt Dia tyme kite busy
kite lupe, musnah la sume
kite igt, insyaAllah bantuan tiba

hehe

Anonymous said...

La tahzan bell.aq pn pnh rs cmtu.kdg2 tepk gak nape results aq turned out laen dr y dharap n xsetimpal ngn effort aq.rs mcm dh stdy n buat exercise byk2.doa pn dh.sedih mmg sedih.tp anggp la tu sume ujian supaya kte jd lg kuat bknnye sbb kte xpndai atau xmmpu bsaing dgn org lain.
dari sebuah hadis:telah bkata oleh Jibrail;"wahai tuhan,Engkau sampaikanlah hajat hmbamu".maka tuhan menjwb,"biarkan hmbku itu kerana Aku mencintai suaranya dan Aku mahu melihat sejauh mana tahap kesabarannya".

Nabilah Farhana Yahya said...

to wafi :
btol tu..
so, conclusionnye, kite perlu igt Allah
di mase kite susah & senang.. :D

to anonymous :
hurmmm..thnx..i'Allah dengan kesabaran kite, Allah akan beri ape yg kite hajati cume tunggu mase yg sesuai.. Sesungguhnye Allah tahu yang mane lebih baek utk kite..